Milan Mandarić

"Olimpija kot najmočnejši in najbolj uspešen slovenski klub"

Katja Kaja Mejač
22. 9. 2018, 19.30
Deli članek:

Ameriški poslovnež že od nekdaj obožuje nogomet, a njegov oče v priljubljenem športu ni videl prihodnosti. Mandarić je svojo nogometno pot tako kasneje našel v poslovnem svetu športa in jo že od leta 2015 nadaljuje pri NK Olimpija.

NK OLIMPIJA
Milan Mandarić

Že nekaj let ste v NK Olimpija tudi del slovenskega nogometa. Kako gledate na kakovost slovenskega reprezentančnega nogometa in ali imate kakšne ambicije, da bi se vmešali tudi v to sfero?

Res je, Olimpijo sem prevzel leta 2015, še pred tem pa sem bil dve leti v NK Koper. Kot človek, ki se vrsto let ukvarja z nogometom, spremljam tudi nastope slovenske reprezentance. V Sloveniji ne manjka talentiranih posameznikov, a v timskem športu dodano vrednost prinašata dobra kombinatorika in uigranost ekipe. Zadnji nastopi slovenske reprezentance niso bili ravno bleščeči, a si ne želim ugibati, kje so pravi razlogi. Morda je potrebno malo več časa in potrpežljivosti. Sam nimam nobenih ambicij, da bi se na kakršenkoli način vmešaval v slovenski reprezentančni nogomet. Kot predsednik kluba bom vesel, če bo v prihodnosti več Olimpijinih igralcev nastopilo v reprezentančnem dresu.

Zakaj mislite, da se v slovenskem prostoru okoli vizije Olimpije rada vzpostavlja negativna klima, čeprav je mogoče videti, da veliko vlagate v mlade kadre, in ste recimo podpisali z nogometnimi talenti, kot so Jan Gorenc, Vitja Valenčič, Marcel Ratnik, in številnimi drugimi?

To, da je Olimpija v ospredju pozornosti, je zelo logično, saj gre za največji slovenski nogometni klub, ki je eden od simbolov glavnega mesta. Je pa tudi res, da je interes za vpliv na dogajanja v Olimpiji nesorazmerno večji od tega, kar je skupnost dejansko pripravljena vlagati v klub in v nogomet. Veliko je praznega govoričenja, a premalo denarja. Veliko je tudi različnih interesov, ki se vrtijo v in okrog Olimpije, in tudi ti so včasih eden izmed pomembnih generatorjev negativne klime. A vse to ni pomembno, dokler delamo dobro in imamo rezultate.

Odkar je Milan Mandarić leta 2015 prevzel predsedniško mesto v klubu, je ta dvakrat osvojil naslov državnih prvakov in enkrat postal pokalni zmagovalec.

Ali Safet Hadžić ostaja v klubu in kakšna bo njegova morebitna vloga z mladimi?

Safet Hadžić je Olimpijin trener, ki je velikokrat opravil za nas pomembne posle in je kot pravi profesionalec ravnal tudi v zadnjem primeru, ko sem ga prosil za pomoč. Zaslužil si je pohvale in nagrado. Moje mnenje je, da mora imeti vsak resen klub, ki se želi izogniti nepričakovanim stresnim udarcem, kakšnega Safeta v svojih vrstah. V klubu je veliko ljudi, ki se menjavajo, Safet Hadžić pa je naša stalnica, dolgoročna opora. To je tudi glavni razlog, zakaj je on za Olimpijo pomemben v sedanji vlogi.

Kje vidite največji napredek v klubu, ki ga morda javnost ne zaznava?

Različne javnosti imajo različne percepcije uspehov Olimpije. Na vse je mogoče gledati pozitivno ali negativno. Bolj pomembna so dejstva, a ta so dovolj zgovorna, da ne dopuščajo veliko dvomov. Od leta 2015 do danes je bila Olimpija dvakrat državni prvak in enkrat zmagovalec državnega pokala, letos smo v evropskem tekmovanju dosegli pomemben uspeh. Res je, da se nismo uvrstili v krog, a tudi tega, kar smo dosegli, ljubitelji Olimpije doslej niso videli. Vseh teh uspehov ni mogoče pripisati enemu posamezniku, ne glede na to, za koga gre. To je uspeh kluba, v katerem ima vsakdo svojo pomembno vlogo. Svojo vidim v tem, da pravočasno ukrepam in popravljam ali menjavam tisto, kar se mi ne zdi v redu. Ljudje smo si različni, za ene je najbolj pomembna stabilnost, da se nič ne spreminja; spremembe prinašajo veliko negotovosti, ki se je večina ljudi boji. Za druge je izziv, ki ga prinesejo spremembe, ključni motivator in gonilna sila uspeha. Kot veste, v treh letih se je zvrstilo kar nekaj trenerjev in nogometašev, menjavali smo tudi športne direktorje, svetovalce, bili so vzponi in padci, delali smo tudi napake, a ves ta čas je Olimpija v samem vrhu slovenskega nogometa. To je moj način dela in me ne moti, če komu ni všeč.

NK OLIMPIJA
Milan Mandarić



Kakšni so športni vidiki in cilji, ki ste si jih zastavili za prihodnost kluba?

Dolgoročna stabilnost, atraktivna igra na domači sceni ter večja uspešnost in prepoznavnost na evropski ravni. Skratka, Olimpija kot najmočnejši in najbolj uspešen slovenski klub. Mislim, da smo na dobri poti. Pa krepitev mladinskega pogona in zagotavljanje boljših pogojev za delo, da naredimo iz njega pravo valilnico kvalitetnih nogometnih kadrov.

Kaj pa poslovni?

Da bo Olimpija stabilna v vseh pogledih, torej tudi s finančnega vidika. V zadnjem času smo pripeljali v klub kar nekaj novih sponzorjev in ta trend se nadaljuje. Nekaj nogometašev smo prodali, nekaj novih kupili. Športni posli so zelo dinamična zadeva.

"To je moj način dela in me ne moti, če komu ni všeč." 



Kakšen je vaš odnos s sponzorji, kako ste se odločili za sodelovanje z generalnim sponzorjem in kaj iščete v takšnih sodelovanjih?

Tako kot vsak drug poslovni odnos mora tudi sponzorstvo temeljiti na obojestranski koristi. Na nas je, da z dobro igro in uspehi zagotovimo privlačnost kluba za sponzorje in da jim ponudimo ustrezno promocijo ter tudi različne oblike poslovnega sodelovanja. Ponosen sem, da imamo tako uglednega glavnega sponzorja, kot je Merkur zavarovalnica. Izkazalo se je, da je bil dogovor o sodelovanju zadetek v polno. Z vodstvom zavarovalnice imamo dober poslovni odnos in izjemno komunikacijo, so zelo prijazni in poslovni ljudje.

Ste se vi v mladosti ukvarjali s kakšnim športom in kako je vaša pot zašla v klubski nogomet?

Nogomet je moja ljubezen iz otroških dni, a moj oče, ki je bil človek strogih nazorov, v nogometu ni videl nečesa, čemur bi lahko posvetil življenje. Moje zanimanje za nogomet kot športni posel se je začelo že v Ameriki in nadaljevalo v Evropi, kjer sem kar nekaj znanih klubov, ki so bili v zelo slabem stanju, kupil in jih pripeljal v šampionsko formo. To je zame največji izziv, ki zahteva veliko znanja, odločnosti in entuziazma.

Še za konec, glede na vašo preteklost in številna preseljevanja, za kateri klub ste vi navijali v mladosti in kateri klub je trenutno, poleg Olimpije, tisti, katerega rezultate vedno preverite?

Navijal sem za Vojvodino iz Novega Sada, kjer sem preživel mladost. Spremljam tudi dogajanja v angleškem nogometu, še posebej uspehov tistih klubov, ki sem jih vodil v preteklih letih.