Od severozahoda se Alpam bliža izrazita vremenska fronta, ki nas bo dosegla v soboto.

V noči na soboto se bo od severa pooblačilo. Sobotno jutro bo kljub oblačnosti večinoma še toplo, marsikje bo tudi najtoplejši del dneva. V zgodnjih jutranjih urah se bodo padavine najprej začele pojavljati na severu države, čez dan pa postopno tudi drugod. Na meji med toplim in hladnim zrakom je mogoče predvsem na Gorenjskem in severnem Primorskem ter deloma v osrednji Sloveniji pričakovati tudi močnejše krajevne nalive, zaradi katerih lahko močneje narastejo hudourniški vodotoki, zato so na Agenciji RS za okolje (Arso) izdali opozorilo, ki ga bodo danes in v soboto še osvežili.

»Predvsem pred fronto se bodo zlasti v zahodni polovici Slovenije lahko pojavljale tudi nevihte. Ob prehodu fronte bo zapihal severovzhodni veter, ob morju pa bo sprva še pihal jugo. Sredi dneva bo na Primorskem začela pihati zmerna burja. Hitro se bo ohladilo. Popoldne bodo temperature okrog 12 stopinj Celzija. Padavine bodo slabele in v noči na nedeljo večinoma ponehale,« so sporočili.

napoved
Arso
V torek in sredo bodo jutranje temperature predvsem v zatišnih legah lahko tudi pod 5 °C, popoldanske temperature pa ob relativno sončnem vremenu okoli 15 °C.

V primerjavi s petkovim popoldnevom bo tako sobota za okoli 17 stopinj Celzija hladnejša. Zelo redko se zgodi, da bi bil padec temperature tako izrazit v tako kratkem času. Podobna ohladitev je bila tudi leta 1950, ko je bila popoldanska temperatura 16. septembra v vzhodni polovici Slovenije za kar 19 stopinj Celzija nižja od dneva poprej, so spomnili.

Izjema

Nedelja bo suha, jasnilo se bo. Burja na Primorskem bo dopoldne ponehala. V višinah bo k nam pritekal ponovno toplejši zrak, zato se bo po nižinah ogrelo nad 20 stopinj Celzija. Čez dan bo ponekod začel pihati jugozahodni veter.

Tudi sneg

Ta se bo v noči na ponedeljek okrepil, proti jutri pa obračal proti severu. Spet bodo na vrsti padavine. »Prešla nas bo hladna fronta, ki bo prinesla manj padavin kot sobotna in dodatno ohladitev. V torek in sredo bodo jutranje temperature predvsem v zatišnih legah lahko tudi pod 5 stopinj Celzija, popoldanske temperature pa ob relativno sončnem vremenu okoli 15 stopinj Celzija,« pravijo vremenoslovci.

A to še ni vse: »Še bolj intenzivno dogajanje bo v nedeljo in ponedeljek na severni in vzhodni strani Alp, kjer se pričakuje viharne sunke vetra. V severnih Alpah bo naslednji teden občasno snežilo.«