Roki za izvedbo volilnih opravil pred lokalnimi volitvami, ki bodo 18. novembra, so v teku od začetka meseca. Začelo se je tudi že zbiranje podpisov podpore kandidatom in kandidatnim listam. Tako skupine volivcev kot stranke pa morajo kandidature vložiti najpozneje 18. oktobra. Čeprav se na mnoge potencialne kandidate še čaka, da potrdijo svojo kandidaturo, pa je med imeni, ki so se pojavila v javnosti, mogoče zaslediti kar nekaj kandidatov za župana, ki so v preteklosti imeli težave na svojih delovnih mestih in se tudi branili pred zakonom.

Kranjski dosje

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bratušek. Javnosti je znan tudi po tem, da so leta 2012 gorenjski kriminalisti zoper njega podali kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Po ugotovitvah kriminalistov je v letu 2008 v imenu Javnega gospodarskega zavoda Brdo Protokolarne storitve RS za 70.000 evrov preplačal nakup preproge. Purič, ki je bil dolgoletni direktor zavoda, je bil nato razrešen s položaja tudi zaradi drugih nepravilnosti. Negospodarno naj bi ravnal pri sklepanju računovodskih, svetovalnih in avtorskih pogodb. Prav tako naj bi opustil dolžno ravnanje pri nepravilnem poseganju Nogometne zveze Slovenije v prostor pri gradnji nogometnega igrišča na Brdu.

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec ima prav tako za seboj nekaj turbulentnih obdobij. Maja 2013 so ga razrešili s položaja zaradi neodzivnosti v odnosu do nadzornega sveta. Ker je bil prepričan, da je bila razrešitev nezakonita, je Rakovec vložil tožbo. Višje sodišče je ugotovilo, da takratni nadzorniki niso imeli utemeljenega razloga za razrešitev Rakovca, Delovno in socialno sodišče v Ljubljani pa je razsodilo, da mora Zavarovalnica Triglav nekdanjemu predsedniku uprave plačati pol milijona evrov odškodnine.

Ptujska linija

Štefan Čelan
Facebook
Nekdanji ptujski župan Štefan Čelan se znova poteguje za kandidaturo.

Za mesto župana v ptujski občini se bo potegoval nekdanji poslanec Andrej Čuš. Njegovo ime je bilo lani povezano s škandalom, ki se je odvil leta 2011 na Bledu, kjer je po delovnem posvetu in seji podmladka SDS prišlo do kokainske zabave. Po objavi posnetka, kjer je bil viden tudi Čuš, je policija kazensko ovadila več oseb zaradi suma kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog in zaradi opustitve ovadbe. Za opustitev ovadbe so bremenili Čuša, a je tožilstvo ovadbo zavrglo. Eden od Čuševih protikandidatov in nekdanji župan Ptuja Štefan Čelan je prejel kazensko ovadbo, ki sta jo zoper njega podala glavna izvajalca in projektanta postavitve ptujske čistilne naprave Bojan Kalchbrenner in Kurt Hager. Čelana sta obtožila korupcije, ta pa vse obtožbe zavrača, češ da gre pri vsem skupaj le za blatenje tik pred volitvami. Za ovadbo sta se odločila zaradi suma kaznivih dejanj oškodovanja upnikov, poslovne goljufije in goljufije na škodo EU, zlorab uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev, nevestnega dela v službi in jemanja podkupnine. Kot je zatrdil tudi Kalchbrenner, jim je ptujska občina ostala dolžna 880.000 evrov, Čelana pa je obtožil tudi za krivo pričanje na sodišču ter poskusa podkupnine v višini 150.000 evrov, ki naj bi jih ponudil Hagerju.

Motne izolske vode

V Izoli bo Evgenij Komljanec kandidiral na listi Ponosni na Izolo. V preteklosti se mu je zapletlo pri vodenju Zdravstvenega doma Izola, ko ga je preiskovala Komisija za preprečevanje korupcije. Sporna naj bi bila posojilo ZD Izola fizični osebi v višini 50.000 evrov ter nakazila davčnim dolžnikom na njihove račune v tujini. Komljanec naj bi še kot vršilec dolžnosti direktorja maja 2011 s fizično osebo sklenil posojilno pogodbo za 50.000 evrov, čeprav bi morala poslovodna oseba v skladu z zakonom o integriteti o posojilih, ki presegajo 10.000 evrov, poročati protikorupcijski komisiji. Revizija poslovanja ZD Izola nato ni pokazala nepravilnost niti nezakonitosti.