Interventno

Sanacija požarišča Ekosistemov morda že februarja

M. Martinovič, Dolenjski list
20. 9. 2018, 14.30
Posodobljeno: 20. 9. 2018, 14.36
Deli članek:

10. septembra se je iztekel zadnji rok za odvoz ožganih odpadkov iz obrata Ekosistemov v Zalogu. Ker se to ni zgodilo, je okoljski inšpektorat odredili interventno sanacijo.

Dolenjski list
Minister za okolje in prostor Jure Leben in straški župan Dušan Krštinc

Minister za okolje in prostor Jure Leben je bil danes na svojem prvem terenskem obisku prav v Zalogu. Kot je povedal, si je želel zadevo osebno ogledati, sanacijski program pa je skupaj z glavno inšpektorico Dragico Hržico predstavil tako občini Straža kot tamkajšnji civilni iniciativi Zalog Loke.

Dolenjski list
Ožgane odpadke so si od daleč ogledali predsednik CI Franci Plut in glavna okoljska inšpektorica Dragica Hržica.

Sanacija v začetku prihodnjega leta

Podrobnosti postopkov minister ni želel komentirati, je pa povedal, da bi se sanacija s strani države lahko začela februarja prihodnje leto. Obljubil je tudi spremembo področne zakonodaje, ki naj bi jo v kratkem predstavil predsedniku vlade Marjanu Šarcu in nato državnemu zboru.

Tako minister kot straški župan Dušan Krštinc in predsednik CI Franci Plut so danes skupaj z novinarji ostali pred zaprtimi vrati obrata v Zalogu, saj kljub vabilu lastnika Tomaža Kovačiča tam ni bilo. Ostanke odpadkov, ki že več kot leto dni čakajo na prostem na odvoz, so si ogledali z zadnje strani odlagališča. Medtem naj bi Kovačič že poleti družbo prodal hrvaškemu podjetju Linux Tehno, kar je danes potrdila tudi glavna okoljska inšpektorica, a dodala, da to na postopke države ne bo vplivalo.

Dolenjski list
Večina petih ton ožganih odpadkov že leto dni čaka na prostem, delno so pokriti s folijo.