Ostri odzivi

Finančni urad: "Zaradi dogodka se snemalcu iskreno opravičujemo."

P.K.
20. 9. 2018, 20.00
Deli članek:

Nedavno dogajanje pred koprskim lokalom, ki so ga zaradi neplačanih obveznosti do države zapečatili davčni inšpektorji, še vedno močno odmeva.

Sta
Furs se je napadenemu kamermanu že opravičil.

Fursov postopek pečatenja lokala je spremljala tudi novinarska ekipa Televizije Slovenija (TVS), kar pa inšpektorjema očitno ni bilo všeč. Med snemanjem je namreč davčni uslužbenec v civilu snemalca TVS podučil o prepovedi snemanja uradnih oseb, ga obvestil o poteku uradnega postopka in od njega zahteval legitimacijo.

Pritisk na medije

Snemalec mu je nato pojasnil, da ima osebne dokumente v svojem vozilu, nakar je predstavnik Fursa snemalcu zagrozil, da bo zaplenil kamero in posnetke. Po grožnji je snemalec privolil v izbris posnetega materiala. Po navedbah RTVS je nato pristopil še uniformirani uslužbenec Fursa, ki naj bi preveril, ali je snemalec res izbrisal posnetek.

Koprski incident je na svojem facebook profilu še isti dan komentirala snemalčeva sodelavka, novinarka TVS Eugenija Carl. Zapisala je, da se je »zgodil škandal brez primere« in da gre za grob in nedopusten poseg v svobodo medijev in pravico javnosti do obveščenosti. Temu mnenju so se pridružili tudi vodstvo RTVS, informativni program TVS in Društvo novinarjev Slovenije, ki dogodek vidi kot še en primer nedopustnega pritiska na reportersko delo in svobodo medijev. 

Šlo je za šum

S Fursa so se šele včeraj odzvali na dogajanje in povedali, da ga obžalujejo in da je vse skupaj posledica nesporazuma. »Uslužbenci so izvajali postopek pečatenja prostora pri davčnem kršitelju, pri čemer so opazili, da jih nekdo snema z bližnjega pločnika. Ko so začeli pogovor z njim in ga povprašali po namenu snemanja, je očitno nastal komunikacijski šum oziroma nesporazum,« so zapisali v odzivu.

Dodali so, da zanikajo informacije nekaterih medijev, da so uslužbenci Fursa snemalca uradno legitimirali, mu odvzeli kamero in ga privedli na zaslišanje. »Nič od tega se ni zgodilo. Zaradi samega dogodka in izbrisa posnetka pa se snemalcu iskreno opravičujemo. Na Finančni upravi RS smo se vedno trudili za korekten odnos do medijev,« so dejali v svoj zagovor.

Želeli izbris materiala

Včeraj je potezo inšpektorjev obsodil tudi informacijski pooblaščenec (IP). »Snemanje uradnih oseb med opravljanjem uradnih nalog predstavlja izvrševanje ustavne pravice, kar še posebej velja za medije. V tem kontekstu so grožnje inšpektorja Finančne uprave RS (Furs), da bo snemalcu zaplenil kamero in posnetke, nesprejemljive,« je povedal IP.

»Izvrševanje te pravice se namreč, posebej ko gre za medije, ki svoje delo opravljajo na način, ki ne ovira uradnega postopka, lahko omeji v zelo ozko določenih primerih. Poleg tega je treba upoštevati, da imajo pooblaščene uradne osebe pri opravljanju svojih delovnih nalog tudi sicer bistveno manjše pričakovanje zasebnosti kot posamezniki v zasebni sferi,« so dodali.

Sta
Fursova inšpektorja sta bila proti temu, da se ju posname pri delu.

Komentar novinarke

»Nadejam se, da gre za enkraten zdrs Fursa, saj sicer RTV z njimi vedno korektno sodeluje. Tudi opravičili so se, tako da ne nameravamo iti v pregon. Sicer pa še vedno obsojam vsakršne posege v svobodo medijev, tako da naj bo ta dogodek vzorčni primer za druge institucije, ki bi kdajkoli in na kakršenkoli način želele omejiti svobodo medijev.«

Ob tem Carlova še izpostavi, da se polje medijske svobode v Sloveniji nevarno oža. »Veliko je pritiskov na medije, zahtev po cenzurah in podobnega. Zato moramo pri dogodkih, kot je ta z Obale, reagirati, saj z njimi opozarjamo na stvari, ki se v medijskem prostoru ne bi smele dogajati,« na koncu poudari primorska novinarka Eugenija Carl.