Združeni narodi so 19. november proglasili za svetovni dan stranišč. Da gre za izjemno pomembno svetovno vprašanje, pove podatek, da kar 2,5 milijarde ljudi nima ustrezno urejenih stranišč. 

V teh dneh je bilo slišati marsikaj na račun zaprtja edinega javnega stranišča v starem mestnem jedru Ptuja, četudi je, roko na srce, bilo zelo slabo označeno, še za letno teraso so se pri označevanju bolj potrudili. Najstarejše slovensko mesto, ki bi moralo biti zgled kulture na vseh področjih, z javnimi stranišči nima »sreče«, če je to sploh mogoče reči glede na povsem ignorantski odnos do tega vprašanja.

PRIROČEN IZGOVOR          

Ko so mesto pred nekaj leti obiskali ocenjevalci v okviru akcije Naj javno stranišče, jih je pričakal odgovor, da so javna stranišča na tem območju zaprta zaradi vandalizma.

Župan Ptuja Miran Senčar in direktorica občinske uprave Vlasta Stojak z mojstrom za kurentije
Boris Voglar, Rado Stropnik
Župan Ptuja Miran Senčar očitno nima posluha za javni WC.

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) Slovenije že od leta 2009 ocenjuje najbolj urejene javne sanitarije v Sloveniji. V letu 2009, prvem tekmovalnem letu, so njihovi ocenjevalci obiskali deset slovenskih mest, med njimi tudi Ptuj, da bi zbrali skupno oceno urejenosti javnih sanitarij. Koper, Ptuj, Novo mesto in Kranj so bila mesta, ki so bila brez javnih stranišč oziroma brez primerno urejenih, zato so prejela zidake za spodbudo, da v prihodnje čim prej uredijo javna stranišča. Leta 2010 se je Ptuj le znašel med tistimi okolji, ki se lahko »pohvalijo« z le enim javnim straniščem. To je bilo (ponovno) urejeno nekaj mesecev pred prihodom ocenjevalcev. Glede na to, da je mesto izredno turistično privlačno, so v Društvu za KVČB predlagali, da mesto uredi vsaj še troje javnih stranišč, za zdaj edino pa primerno označi in ga označi tudi na zemljevidu mesta. V tem letu je dobilo skupno oceno 4,34 in se v tekmovanju oziroma izbiri za naj javno stranišče Slovenije 2010 uvrstilo na četrto mesto; to je bilo do zdaj tudi najvišje doseženo mesto za Ptuj v tem tekmovanju.

V povprečju človek v svojem življenju na stranišču preživi tri leta. Statistika tudi pravi, da ženske v povprečju za vsak obisk stranišča porabijo trikrat več časa kot moški.

PO LESTVICI GOR IN SPET DOL

Mesto je medtem poskrbelo, da je bilo odprto javno stranišče na Zadružnem trgu v okviru ureditve parkirišča na tem območju, kar je sicer nekoliko izboljšalo sliko na področju javnih stranišč v mestu in uvrstitev v tekmovanju; tokrat je bil Ptuj ponovno med bolje ocenjenimi, zasedel je peto mesto. V letu 2017 je ponovno nazadoval. Občin brez javnih stranišč je sicer več kot 70.