Operacija šestletnice

Si je nekdanja članica sveta Stranke Alenke Bratušek prisvojila denar?

Mihael Korsika
20. 9. 2018, 19.30
Posodobljeno: 20. 9. 2018, 20.10
Deli članek:

Mati šestletne deklice Natalija Zorman predsednici dobrodelnega društva Iz srca dam Darinki Bukovnik očita, da je zadržala del denarja, ki je bil namenjen za poravnavo dodatnih stroškov zaradi operacije kolkov v ZDA. Izkazalo se je, da gre za nekdanjo članico sveta Stranke Alenke Bratušek.

Gabriel Toplak
Darinka Bukovnik zanika, da bi si prisvojila sredstva.

Darinka Bukovnik je bila še v začetku letošnjega leta uradno članica SAB, v preteklosti pa je bila tudi članica sveta stranke. Bukovnikova naj bi si prisvojila večjo količino denarja, zadevo pa je Zormanova tudi prijavila policiji. Že pred tem je Bukovnikova Zormanovi pojasnila, da je v zadnjih dveh mesecih za Mašino zdravljenje prejela nekaj več kot 900 evrov. »Nimam namena nikogar ogoljufati, Zormanovi pa sem ponudila zgolj pomoč pri zbiranju. Ničesar drugega se nisva dogovorili. Zagotavljam, da ji je bil ves denar, ki je prišel na račun društva, tudi nakazan,« je takrat dejala Bukovnikova.

Policija bo preiskala sum

Operacijo onkraj luže bo sicer poravnala zdravstvena zavarovalnica, medtem ko mora denar za zdravila, nastanitev, hrano in druge stroške dobiti sama. »Pričakovala sem, da mi ga bo Bukovnikova vendarle izročila, saj so mi iz štirih bank in več podjetij zagotovili, da so denar nakazali,« je poudarila Zormanova, ki v petek s hčerko odpotuje na operacijo v ZDA.

Osebni arhiv
Mati šestletne Maše potrebuje denar za bivanje in druge stroške v ZDA.

»Prihrankov nimam, saj sem od Mašinega rojstva na bolniškem dopustu in prejemam zgolj 650 evrov mesečno. V družini smo imeli tudi dva pogreba,« je dejala. O dogajanju je obvestila policijo, ki bo zadevo preiskala, nam je v sredo zaupala Zormanova.

Ali so podjetja, ki jih je omenila Zormanova, res pomagala, smo pred tremi dnevi prek telefona preverili tudi sami in večinoma dobili odgovor, da so »prisluhnili« mamini prošnji.

O očitkih smo ponovno želeli povprašati tudi Bukovnikovo, a se na telefonsko število, ki je javno objavljena, ni oglasila, odzvali pa so se v njeni nekdanji stranki. »Očitana ji dejanja ostro obsojamo. Članica SAB ni že približno leto in pol. V priponki je njena izstopna izjava, v kateri tudi piše, da je ustno izstopno izjavo dala že lani,« so sporočili iz Stranke Alenke Bratušek.

Uradno pisno odstopno izjavo je Bukovnikova sicer podpisala 13. marca letos. Ob branju izjave je razvidno, da slovenščina očitno ni ravno najmočnejša stran nekdanje članice sveta stranke.

Novice Svet24
Nekdanja članica sveta SAB se ne more pohvaliti z znanjem slovenščine.

Z osramotitvijo do višje produktivnosti

Nenavadne metode v SAB ima, kot kaže, tudi njen ustanovitelj, podpredsednik ter aktualni minister za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli, ki je pred slabimi tremi tedni kot ministrski kandidat na zaslišanju pred odborom za gospodarstvo podal neverjetno izjavo, ki so jo mediji v večini spregledali.

Ko je bil na odboru govor o zaposlovanju novih kadrov, je Bandelli ocenil, da obstaja možnost, da novih zaposlitev v njegovem resorju sploh ne bo, temveč da je treba zaposlene navaditi, da delajo. Iz tega je mogoče sklepati, da so se do njegovega prihoda na ministrstvu le sončili.

Od leta 2013 do 2016 so se prihodki društva Iz srca dam, kar imam gibali med 146 in 348 evri, lani pa so se povečali na 2224 evrov. Iz spletne aplikacije Gvin je razvidno, da je praktično identične zneske Darinka Bukovnik uveljavljala kot stroške storitev.

Ministrski kandidat je nato predstavil svojo dotedanjo prakso. »Na moji občini sem imel zaposlene, ki so prišli, ki so bili zaposleni, so prišli, niso prišli delat, so prišli v službo. In kadar sem delal sestanke vsak torek in sem pregledal za nazaj en teden delovanja in povedal, naj mi povejo, kaj bodo drugi teden delali, in naslednji teden smo pregledali, kaj so prejšnji teden naredili. In tisti, ki ni naredil, je bil osramočen, ker ni naredil, in nismo mi nič rekli, sam je videl, da je nekaj bilo narobe. V treh mesecih so bili vsi aktivni,« je takrat povedal Bandelli.

Čeprav Bandelli kot župan sicer ni sramotil zaposlenih, pa je očitno poskrbel za vzdušje, v katerem je bil zaposleni osramočen. Ob tem se postavlja vprašanje, ali je takšen način – prek posredne sramotitve – edini način, s katerim bi zaposlenega motivirali ali prisilili, da začne delati.

Če nekdo ne opravlja posla, za katerega je plačan, je verjetno na prvem mestu pogovor in kasneje slovo od delovnega mesta. V primeru gospodarskega sektorja je prvi korak po navadi izpuščen.

Morda pa je to davek, ki ga morajo zaposleni v javni in občinski upravi plačati za bolj ali manj zagotovljeno zaposlitev do konca delovne dobe.