Izračun, ki vas bo šokiral!

Kam gre denar od naših plač?!

Simon Rosc
19. 9. 2018, 20.05
Deli članek:

Ste se kdaj vprašali, koliko od celotnega stroška, ki ga za vašo plačo plača delodajalec, gre državi? Mi smo se. Mesečne stroške smo izračunali na podlagi Lojzetovega primera.

profimedia
Najvišje povprečne bruto plače v Sloveniji so v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, najnižje pa v gradbeništvu in gostinstvu.

Lojze ima to srečo, da prejema povprečno slovensko plačo. Srečo zato, ker plačo, ki je nižja od povprečne, prejemata več kot dve tretjini zaposlenih. Lojze ne ve, koliko njegova plača stane njegovega delodajalca, niti koliko delodajalec od bruto plače v njegovem imenu odvede za razne prispevke in akontacijo dohodnine. A nas ni zanimalo samo vse našteto, temveč tudi, kako Lojze živi s povprečno slovensko plačo. Sestavili smo seznam življenjskih in stanovanjskih stroškov, ki jih ima na mesec, in na koncu izračunali, koliko lahko na mesec privarčuje ali zapravi za dopust, izlete in podobno.

821 evrov delodajalec in zaposleni skupaj za davke in prispevke od povprečne plače plačata državi.

Najprej k plači 

Povprečna slovenska bruto plača znaša 1650,84 evra. Delodajalec na to plačo plača še prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, zaposlovanje, starševsko varstvo in poškodbe pri delu, v skupnem znesku 265,79 evra. To pomeni, da je skupni strošek delodajalca za Lojzetovo plačo 1916,63 evra. Delodajalec mora od Lojzetove bruto plače državi prav tako plačati prispevke zaposlenega za zdravstveno in invalidsko zavarovanje, zaposlovanje, starševsko varstvo in akontacijo dohodnine. Pri povprečni plači vsi ti stroški nanesejo 564,21 evra. To pomeni, da država od celotnega stroška, ki ga ima delodajalec s povprečno slovensko plačo, vzame 43,30 odstotka, in tako Lojze na svoj račun prejme 1086,63 evra.

1821,75 evra znaša najvišja povprečna plača, izračunana pa je v osrednjeslovenski regiji.

Dobro ali slabo?

Lojze torej vsak mesec razpolaga z dobrim tisočakom evrov. Človek bi rekel, pa saj ni tako slabo. Ali res ni? Sestavili smo seznam vseh mesečnih stroškov, ki jih ima naš slovenski povprečnež. Zajeli smo vse od hrane in pijače pa do stroškov oblačil in obutve, goriva za avto, kosil, kav, obiskov kina, tudi stroške za zemeljski plin, vodo, elektriko, odvoz odpadkov, telekomunikacijske storitve …  Okvirni Lojzetovi mesečni stroški so nanesli 827,75 evra. Po vseh odštetih stroških se lahko Lojze zabava še z 258,88 evra. Daleč od tega, da bi bilo slabo, boste rekli, sploh če še enkrat ponovimo podatek o dveh tretjinah ljudi, katerih plača je nižja od povprečne, torej jim na mesec ne ostane toliko, kolikor ostane našemu Lojzetu. Pa povprečnemu Slovencu res ostane toliko na koncu meseca? Pozor, izračun ni zajemal kredita za stanovanje ali kakršnekoli stanarine, pri izračunu smo upoštevali tudi, da oseba nima otrok ali drugih vzdrževanih družinskih članov. Končni izračun bi bil ob teh dodatnih stroških verjetno precej drugačen, prav tako pa se je še enkrat izpostavila misel na umetnost preživetja tistih z nižjimi mesečnimi dohodki.

Najboljše in najslabše plače

Za konec še nekaj statistike. Pregledali smo, v katerih regijah so povprečne slovenske plače najvišje in v katerih najnižje. Slovensko povprečje presegajo samo v osrednjeslovenski (1821,75 evra) in gorenjski regiji (1656,08 evra), najnižje na lestvici, z dobrimi 1400 evri bruto povprečne plače, pa se nahajajo pomurska, zasavska in primorsko-notranjska regija.

Najvišje povprečne bruto plače v Sloveniji prejemajo zaposleni v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (2406,11 evra), sledijo zaposleni v oskrbi z električno energijo, plinom in paro (2371,07 evra) ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (2210,69 evra). Najnižje povprečne plače pa so v gradbeništvu (1292,40 evra), gostinstvu (1163,96 evra) in drugih poslovnih dejavnostih (1084,06 evra).

Svet24
Izračun porabe povprečne slovenske bruto plače