Začenja se

Sindikati že grozijo s stavkami, minister Medved pa se želi spoznavati

Žiga Kariž
19. 9. 2018, 09.52
Posodobljeno: 19. 9. 2018, 10.43
Deli članek:

Minister za javno upravo Rudi Medved si želi vljudnega sestanka, nekateri sindikati pa že grozijo, da se bodo spet podali na ulice in stavkali.

STA
Sindikati so napovedali zaostrovanje, če jih vlada ne bo želela poslušati.
Marjan Šarec je že povedal, da je veliko dela v pogajanjih s sindikati postorila že pretekla vlada, zato se sindikatom ni treba bati, da bi nova "svet postavljala na glavo".

Ko se je Miro Cerar odločil, da bo predčasno zaključil svoj mandat in odstopil, so bili zagotovo med najbolj razočaranimi sindikati. Slovenijo je pretresal en stavkovni val za drugim in z nekaterimi nespametnimi potezami, kot je bil dvig plač zdravnikom, si je pretekla vlada ožala manevrski prostor v pogajanjih s sindikati. Spomnimo, še pred odstopom vlade je z mesta glavnega vladnega pogajalca odstopil tedanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar in nehvaležno delo prepustil generalni sekretarki Cerarjeve vlade Lilijani Kozlovič.

Šok in prekinitev

Ko se je že zdelo, da bo sindikatom uspelo in bodo dosegli uresničitev večine svojih zahtev, pa je sledil šok in odstop vlade in prekinitev vseh pogajanj. Brez sogovornika so ostali predstavniki vseh reprezentativnih sindikatov javnega sektorja: Jakob Počivavšek (Pergam) in Branimir Štrukelj (Sviz), Radivoj Uroševič (Policijski sindikat Slovenije) in Kristjan Mlekuš (Sindikat policistov Slovenije ter vodji sindikatov, ki zastopajo delavce v zdravstveni negi in socialnem varstvu, Zvone Vukadinovič in Slavica Mencinger.

Vabilo

Vsi našteti so že dobili vabilo ministra za javno upravo Rudija Medveda na vljudnostno in spoznavno srečanje. Čeprav je Rudi Medved prvi izmed ministrov, ki je sindikalistom odprl vrata k pogovorom, pa naj ne bi bil vodja pogajalske skupine. Vlada Marjana Šarca trdi, do so oblikovali skupino, ki bo vodila pogajanja, kdo natanko naj bi v njej sedel, pa še ni uradno potrjeno. Vse glasnejša pa so namigovanja, da naj bi pogajanja vodil Vojmir Urlep, Šarčev nadminister, ki je v preteklosti, ko je še deloval v gospodarstvu, večkrat izrazil svoje nezadovoljstvo z aktivnostjo in zahtevami sindikatov.

STA
Medvedova predstavitev na matičnem odboru je predvidena za ponedeljek.

Štrukelj takoj na okope

Prvi sindikat, ki je glasno zapretil novi vladi, je Sviz Branimirja Štruklja, ki je imel spomladi v rokah praktično podpisan sporazum, nato pa so se pogajanja sfižila, za kar sta pogajalski strani krivili druga drugo. Sviz je le dan po tem, ko je Šarec oblikoval vlado, odmrznil stavko in objavil javno pismo, da pričakuje, da bodo dobili tisto, kar naj bi jim že obljubila pretekla vlada, a se nato umaknila. »Zahtevamo določitev višjega plačnega razreda za novo delovno mesto vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja, dvig plačnih razredov za vzgojitelje, učitelje ter druge strokovne delavce z visoko in univerzitetno izobrazbo, oblikovanje posebnega delovnega mesta učitelj – razrednik, podaljšanje kariernega razpona učiteljev in drugih strokovnih delavcev ter zvišanje plač strokovnih in pedagoških delavcev in delavk na univerzah ter zvišanje regresa za letni dopust za vse, ki prejemajo minimalno plačo,« so zapisali pri Svizu.

Pogajanja takoj

Vodja Koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je pred dnevi dejal, da pričakujejo konstruktiven socialni dialog ter iskanje rešitev, ki bodo »celovite in sprejemljive za večino sindikatov v javnem sektorju, in ne bodo privilegirale posameznih poklicnih skupin s sklepanjem separatnih sporazumov v okviru enotnega plačnega sistema«. Stavko so odmrznili tudi policisti, ki so v javnem pozivu predsednika vlade opozorili, da je prejšnja vlada brez soglasja reprezentativnih sindikatov »določila plače in druge pravice policistom ter strokovno tehničnim delavcem v manjšem obsegu, kot bi jim glede na sporazume in celo na interno gradivo same Vlade RS, ki ga je skrivala pred javnostjo, pripadalo«. Kot so zapisali, pričakujejo takojšen odziv.