Dvema ohladitvama navkljub – prinesli sta nevihte in krajevne padavine – je bila prva polovica septembra od leta 1961 med najtoplejšimi. "V večjem delu države je bila temperatura od 2 do 3 stopinje Celzija višja od dolgoletnega povprečja," so pojasnili vremenoslovci Agencije RS za okolje in dodali, da se na večini vremenskih postaj prva polovica septembra uvršča na drugo ali tretje mesto. "Na Goriškem in v Vipavski dolini smo beležili tri vroče dneve, tudi ponekod v notranjosti se je temperatura 12. septembra dvignila nad 30 stopinj Celzija. Tega dne smo izmerili tudi najvišjo temperaturo v tem mesecu. V Podnanosu se je segrelo do 32 stopinj Celzija. Septembrski rekord sicer drži postaja Dragonja, ko se je 7. septembra leta 1973 temperatura dvignila do 34,6 stopinje Celzija. Bistveno topleje kot letos je bilo le leta 2011, ko je bila temperatura kar od 4 do 5 stopinje Celzija višja od povprečja," so še zapisali.

temperatura
Arso
Bistveno topleje kot letos je bilo le leta 2011, ko je bila temperatura kar od 4 do 5 °C višja od povprečja.

V zgodnji jeseni nas še lahko preplavi topel zrak iz Sredozemlja, je pa september sicer večkrat prvi mesec, ko nas iz severnega dela Evrope dosežejo prvi izraziti prodori hladnega zraka.

Ekstremi

V zgodnji jeseni nas še lahko preplavi topel zrak iz Sredozemlja, je pa september sicer večkrat prvi mesec, ko nas iz severnega dela Evrope dosežejo prvi izraziti prodori hladnega zraka.

Meteorologi so spomnili na tri zanimive septembrske dogodke, ki so se zgodili v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 1971 je bil na Kredarici z -9,8 stopinje Celzija dosežen septembrski rekord, v Babnem polju so izmerili -6,0 stopinj Celzija, v Ratečah in pri Domu na Komni (1520 metrov nadmorske višine) -3,7 stopinje Celzija, na Letališču Brnik -2,7 stopinje Celzija in v Vipolžah v Goriških Brdih 0,5 stopinje Celzija. Štiri leta pozneje je bila zabeležena najvišja temperatura v zadnjih desetletjih. V Ilirski Bistrici so izmerili 31,7 stopinje Celzija, v Čepovanu se je ogrelo na 28,5 stopinje Celzija, na Pleši (Nanos, 1258 metrov nadmorske višine) na 27,3 stopinje Celzija in na Kredarici (2514 metrov nadmorske višine) na 18,4 stopinje Celzija. Leta 1977 pa se je menja sneženja čez dan ponekod spustila pod 1000 metrov. Ob 2. uri popoldne je bilo v Novi vasi na Blokah le 1,2 stopinje Celzija, v Postojni 3,0 stopinje Celzije, v Čepovanu 4,3 stopinje Celzija, v Ljubljani 6,2 stopinje Celzija in v Novem mestu 6,4 stopinje Celzija. Leta 1972 so 11. septembra beležili tudi najzgodnejše sneženje v krajih pod 500 metrov nadmorske višine. Dež je prešel v sneg na Koroškem. Opazovalca na vremenskih postajah Kotlje in Šmartno pri Slovenj Gradcu sta poročala o sneženju, a prave snežne odeje nista zabeležila.