Pravno mnenje glede arbitraže

Nemec o tem, da razkritje nakazuje navezo med Junckerjem in Plenkovićem

G.G./STA
17. 9. 2018, 13.24
Posodobljeno: 17. 9. 2018, 15.18
Deli članek:

Evropska komisija ne načrtuje razprave v povezavi z vprašanjem arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Reuters
Andrej Plenković in Jean-Claude Juncker sta se srečala februarja letos.

M24.si
Nemec je zahteval odziv ustreznih institucij v Bruslju, tudi Evropskega parlamenta.

Pravna služba Evropske komisije je v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe predstavila Slovenija glede kršitev prava EU s strani Hrvaške, drži in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti, je v petek na spletu objavil nemški tednik Spiegel. Predsednik Evropske komisije Jean Claude-Juncker pa po pisanju tednika ni sledil ocenam pravne službe, ko je odločil, da se komisija ne bo izrekala o sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo.

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) Matjaž Nemec SD je ogorčen. Razkritje nakazuje, da naveza med Junckerjem in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem dejansko presega vladavino prava in tudi njeno spoštovanje, kar je temelj Evropske unije. Poudaril je še, da razkritje kaže tudi, da se pri delovanju komisije v ospredje postavlja strankarske interese in interese posameznih držav, ne pa celotne družine evropskih držav. Juncker in Plenković sicer prihajata iz iste politične skupine, Evropske ljudske stranke.

Razprave ni v načrtih

Hrvaška je dolžna uveljaviti arbitražno razsodbo, z neupoštevanjem odločitve arbitražnega sodišča pa krši mednarodno pravo in pravo EU, pravi slovenski zunanji minister Miro Cerar.

V tiskovni službi komisije so danes na vprašanji STA, ali lahko kolegij še vedno obravnava to pravno mnenje in v katerih okoliščinah, odgovorili, da"ni načrtovane nobene nadaljnje razprave kolegija o tem vprašanju". Spomnili so, da je kolegij o tem razpravljal na podlagi predstavitve vodje pravne službe 4. julija lani.

Po razpravi julija lani je komisija objavila izjavo, v kateri je zapisala, da od Slovenije in Hrvaške pričakuje, da bosta arbitražno sodbo izvršili. Izrazila je tudi pripravljenost, da pomaga k zagotovitvi celovite in pravične uresničitve sodbe.

Vendar komisija ni storila ničesar, da bi prispevala k uresničitvi razsodbe, čeprav je njena lastna pravna služba maja letos pozvala k pripravi obrazloženega mnenja na podlagi ugotovitev, ki potrjujejo slovenska stališča, da gre pri nespoštovanju arbitražne razsodbe za kršitev prava EU.

Za obravnavo še ni prepozno

Evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc je v nedeljo za TVS dejala, da še ni prepozno za to, da kolegij komisarjev obravnava pravno mnenje. Evropska komisija lahko po oceni Bulčeve o tem še vedno razpravlja, "če Slovenija pozove komisijo in prosi, da se arbitražna razsodba obravnava naprej, je pa seveda stvar predsednika ali bo to uvrstil v razpravo pred vsemi komisarji".