Luka Koper

Zaradi morebitne točke Nata v Kopru že pozivi na protest

STA/B.K.
14. 9. 2018, 16.00
Posodobljeno: 14. 9. 2018, 16.04
Deli članek:

Po objavi novic na TV Slovenija, da naj bi zveza Nato v Luki Koper načrtovala "logistično točko", čeprav slovenski uradni viri o tem ne vedo nič, se je že pojavila prva protestna pobuda, s katero želijo to povezavo preprečiti.

ports of napa

Pod peticijo "Centra FemA in FemA - Feministične akcije" se je podpisalo več ljudi, tudi profesorjev in razumnikov.

Pobudniki zahtevajo "ustanovitev cone miru, sožitja in varovanja okolja na južnem Primorskem", predvsem pa od nove vlade pričakujejo, da logistične točke v Luki Koper ne bi bilo. Vsaka povezava med Luko Koper in zvezo Nato bo po njihovem mnenju ogrozila okolje in ljudi na številnih področjih, od prometne varnosti do obremenjenosti okolja z izpušnimi plini in hrupom.

Pod peticijo je prva podpisana antropologinja Renata Šribar, med podpisniki pa so tudi pesnica Barbara Korun, sociologinje Mojca Urek, Vesna Leskošek in Tanja Rener, profesorja Samo Krušič in Boris Vezjak ter etnolog Rajko Muršič. Peticijo sta podpisala tudi poslanca Levice Nataša Sukič in Željko Cigler.

Ni sicer povsem jasno, kaj naj bi načrtovali v Luki Koper. Medtem ko TV Slovenija napoveduje, da zlasti ameriška vojska načrtuje, da bi v Luki Koper vzpostavila logistično bazo za zvezo Nato, pa v zavezništvu o tem ne vedo nič. Kot so pred dnevi za STA pojasnili neslovenski viri pri Natu, bo Luka Koper oktobra sodelovala v vojaški vaji zveze Nato Trident Juncture 18, in sicer pri logističnem premiku iz Slovenije na Norveško.

Poročila o vzpostavljanju Natove logistične točke v Kopru sta ob menjavanju vlade zanikala zdaj že bivša ministra za zunanje zadeve in obrambo, Karl Erjavec in Andreja Katič. Erjavec je poudaril, da gre za komercialni posel Luke Koper.

Na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani so pojasnili, da ameriška vojska v sodelovanju z zavezniki in partnerji redno preverja in uporablja številna komercialna pristanišča po Evropi za premike svojih zmogljivosti. So pa potrdili, da pogovori s slovenskim obrambnim ministrstvom glede dostopa do koprskega pristanišča potekajo.