Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću dvanajst let županovanja kot kaže ni vzelo moči in volje. Za ljubljanski prestol se bo potegoval tudi na prihajajočih lokalnih volitvah, ki jim bo, če bo seveda izvoljen, sledilo obdobje zaključevanja nekaterih projektov, ki so po njegovih besedah "češnja na torti" mandatarstva njegove ekipe.

Na današnji novinarski konferenci je razkril, da bodo delo v naslednjem mandatu, če jim bodo tega na prihodnjih lokalnih volitvah podelili prebivalci največje mestne občine v državi, nadaljevali z isto ekipo. Odločitev za to je bila po njegovih besedah preprosta, saj da so željo izrazili sami Ljubljančanke in Ljubljančani. Ob tem je pohvalil tudi vseh 12 tisoč sodelavcev, ki so Mestni občini Ljubljana (MOL) pomagali pri uresničenju več kot 2000 projektov.

V novem mandatu obljublja nadaljevanje obnove cest, za kar so pridobili evropska sredstva, namenjena tako obnovi kanalizacijskega sistema kot kolesarskih stez. Ob tem se je vsem prebivalcem v prestolnici zahvalil za strpnost in potrpežljivost v zadnjem mandatu, ko so potekala dela na številnih odsekih.

zoran janković
Bobo
Janković z ožjimi sodelavci.

Gradnja in rušenje

Kar zadeva stanovanjsko problematiko, Janković obljublja 1500 novih stanovanj, pri čemer poudarja, da so lokacije zanje že na voljo. Po prenovah devetih šol in izgradnji enega vrtca MOL v novem mandatu načrtuje tudi popolne prenove novih treh šol, nov prizidek pa bo dobil tudi zdravstveni dom za Bežigradom. 

Kar zadeva kulturo, ki ji MOL po Jankovićevih besedah nameni kar 11 odstotkov proračuna, je napovedal, da bo pogodba za projekt "Cukrarna" podpisana še ta mesec, za projekt pa da je izbrano podjetje Strabag. Pojasnil je še, da bo po izvedbi tega projekta, ko bo Ljubljana dobila eno največjih galerij v regiji, območje za pešce "potegnili" tudi do tega dela centra mesta, tako naj bi ta del zaživel povsem novo življenje.

Z bagri nad Rog

Čeprav je v zvezi s tovarno Rog v zadnjem času vladalo zatišje, saj se je problematika preselila na sodišče, Janković ni pozabil omeniti, da je MOL na višjem sodišču pravnomočno dobil že tri od osmih tožb. Zato, kot pravi, "čim sodišče sprazni objekte Roga, gremo tja z bagri in začnemo prenovo."

Janković je sicer pojasnil še, da še vedno čakajo gradbeno dovoljenje za atletski stadion v Šiški ter da trenutno poteka projektiranje pokritega bazena Ilirija, za katerega naj bi bila pogodba podpisana še ta mesec. Omenil je tudi nakup bazena v Vevčah, za prenovo katerega pa da trenutno iščejo arhitekta. 

Župan seveda ni pozabil omeniti dobljene tožbe proti državi, s katero je občina nazaj dobila del denarja, ki jim ga je pred leti "vzela Janševa vlada." 14 od 28,5 milijonov težke sodne poravnave ima po njegovih besedah občina že v žepu, preostanek pa bo vanj kanil v bližnji prihodnosti.