Fides

Enotni plačni sistem zaenkrat moti le zdravnike

B.K.
14. 9. 2018, 06.58
Deli članek:

Bo Kuštrinu uspelo na svojo stran dobiti medicinske sestre?

STA
Kuštrin želi zdravstvene delavce izvzeti iz sistema plač v javnem sektorju.

Koordinacija zdravniških organizacij je v torek predstavila pričakovanja do nove vlade. Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin, ki tudi predseduje koordinaciji, sicer ni želel navesti zahtev, ki jih ima koordinacija, je pa omenil stališče zdravniških organizacij, da je treba zdravstvene delavce izključiti iz sistema plač v javnem sektorju.

Na včerajšnji novinarski konferenci treh sindikatov zdravstvenih delavcev ter Zbornice zdravstvene in babiške nege pa so sindikati dejali, da bo o tem potrebna širša razprava. Da se z izstopom iz enotnega plačnega razreda ne strinjajo, pravi Miha Benet iz sindikata medicinskih sester Florence. Spomnimo, enotni plačni sistem, ki predvideva, da se plače vseh v javnem sektorju usklajujejo enakomerno, se je razbil že lani, ko so zdravniki izsilili individualno višanje plač. To je spomladi izzvalo stavke tako med šolniki kot med ostalimi zdravstvenimi delavci in gasilci. »Zdravniška organizacija je eden izmed krivcev, zakaj je do teh stavk prišlo. Ta ista organizacija je obšla enotni plačni sistem, zato so tudi medicinske sestre zahtevale svojo pravico v stavkah. Lahko se sicer strinjamo z izstopom iz javne uprave oziroma javnega sektorja, ker zdravstvo in javna uprava ne gresta skupaj. Ne moremo biti enako vrednoteni kot policisti ali gasilci. Ti poklici nimajo nič skupnega. Vrednotenje nekega poklica se dela na vrednotenju stroke, ne na vrednotenju tega, v kateri koš spadaš,« je bil jasen Benet.

Kuštrin je sindikate zdravstvenih delavcev povabil na sestanek prihodnji teden, kjer jih bo poskušal prepričati o smiselnosti te zahteve, ki pa zdravnikom ustreza bolj kot sestram.