Po potrditvi ministrske ekipe

Katerim nadomestnim se je nasmehnila sreča

T.L./STA
13. 9. 2018, 08.36
Posodobljeno: 13. 9. 2018, 10.30
Deli članek:

Kdo se poslavlja iz poslanskih klopi in kdo prihaja.

STA
DZ bo potrjeval Šarčevo ministrsko ekipo.

S potrditvijo ministrske ekipe premierja Marjana Šarca bo iz poslanskih klopi odšlo pet aktualnih poslancev, ki bodo zasedli ministrske funkcije. V poslanskih vrstah LMŠ, SMC in SAB jih bodo nasledili nadomestni poslanci.

Poslanci danes potrjujejo ministrsko ekipo vlade Marjana Šarca. S tem bo Slovenija po skoraj pol leta predvidoma dobila vlado s polnimi pooblastili, ki bo 13. v samostojni Sloveniji. Novoizvoljena vladna ekipa se bo najverjetneje še danes sešla na prvi seji vlade, premier Šarec pa bo prevzel posle od svojega predhodnika Mira Cerarja.

Za izvolitev 16-članske ministrske ekipe v DZ je potrebna podpora večine navzočih poslancev, ki bodo na javnem glasovanju odločali o listi kandidatov v celoti. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Če je poslanec izvoljen za predsednika vlade, imenovan za ministra ali državnega sekretarja, v času, dokler opravlja to funkcijo, namreč ne more opravljati funkcije poslanca. V tem času opravlja funkcijo poslanca tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki je prevzel katero od omenjenih funkcij.

Iz poslanskih vrst se bo tako poslovil predsednik SMC in še aktualni predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, ki bo prevzel vodenje ministrstva za zunanje zadeve. V DZ se bo na izpraznjeni stolček vrnil Jani Möderndorfer, ki je bil poslanec SMC že v preteklem mandatu.

Ministrstvo za gospodarstvo bo tudi v mandatu te vlade vodil Zdravko Počivalšek, ki je bil na parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca SMC. V poslanskih klopeh ga bo nadomestil nekdanji nogometaš Gregor Židan.

Poslanca LMŠ Rudija Medveda, ki bo prevzel funkcijo ministra za javno upravo, bo v poslanskih vrstah nadomestila novinarka, producentka in urednica Nina Maurovič.

V vlado odhajata tudi dva poslanca SAB. Minister brez resorja za področje Slovencev v zamejstvu in po svetu bo postal Peter Jožef Česnik, na njegovo mesto pa bo sedla nekdanja poslanka Maša Kociper. Marka Bandellija, ki bo kot minister brez listnice skrbel za področje razvoja in kohezijske politike, pa bo nadomestil gimnazijski profesor biologije Andrej Šušmelj.