DRŽAVNI SEKRETARJI

Reciklirajo kadre, ki se jim ni uspelo prebiti med poslance

L.T.
12. 9. 2018, 20.20
Deli članek:

S svojim kadrovskim seznamom že mahajo Socialni demokrati, ostali še razmeroma skrivnostni.

STA
Šarec še ni povsem sklenil kadrovskih dogovorov v svoji vladi.

Po poročanju medijev so najdlje z izborom kandidatov v svoji stranki prilezli v SD, kjer se že hvalijo, da imajo kvaliteten kadrovski bazen.

Ministrova desna roka

Vsako ministrstvo ima lahko največ dva državna sekretarja, razen ministrstvo za finance, kjer je dopustno imeti štiri sekretarje. Ti ministru pomagajo pri opravljanju njegovih funkcij, na podlagi pisnega pooblastila ga tudi nadomeščajo v odsotnosti.

Imenovanje sekretarjev bo steklo po četrtku, ko bo državni zbor izvolil Šarčevo vlado. Za zdaj so znana imena kandidatov, ki bodo prišli iz kvote stranke SD. Martina Vuk bo spet državna sekretarka, presedlala bo le na drugo ministrstvo. Z ministrstva za delo, kjer je zdaj, bo šla na ministrstvo za izobraževanje, kjer bo vajeti prevzel Jernej Pikalo (SD). Mesto drugega državnega sekretarja naj bi zasedel Jernej Štromajer, ki se mu v kvoti SD ni uspelo prebiti v parlament.

Na mesto državne sekretarke, ki ga bo izpraznila Vukova, naj bi se selila nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki bo navodila prejemala od ministrice Ksenije Klampfer, ki sicer prihaja iz kvote SMC.

Na ministrstvo za kulturo, ki ga bo vodil Dejan Prešiček (SD), naj bi se vrnil Vojko Stopar, ki je funkcijo državnega sekretarja že opravljal v času vlade Toneta Ropa. Stopar je trenutno direktor Viba filma. Funkcijo sekretarja na tem ministrstvu naj bi dobil še en SD-jev kandidat za poslanca, ki se mu ni uspelo prebiti v parlament – Jan Škoberne.

Švarc Pipanova bo najprej sekretarka

RECIKLAŽE

Pri imenih državnih sekretarjev se omenjajo predvsem kadri, ki se jim ni uspelo prebiti na poslanska mesta.

Na sekretarsko funkcijo bo nastavljena še ena poslanska kandidatka. Dominika Švarc Pipan bo državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu. Vodja poslancev SD Matjaž Han je na javni televiziji nedavno pojasnil, da si je Švarc Pipanova želela »iti po stopnicah« – na začetku svoje politične kariere torej ni visoko ciljala na ministrsko mesto. Njena nadrejena bo Andreja Katič, ki je malce presenetljivo po mandatu na čelu ministrstva za obrambo presedlala v pravosodne vode.

Grega Wernig/M24
Dominika Švarc Pipan

Drug državni sekretar na pravosodnem ministrstvu bo po informacijah medijev Gregor Strojin, ki na vrhovnem sodišču že vrsto let vodi službo za odnose z javnostmi.

Izpadle poslance reciklira tudi Desus

M24 NIkola Miljkovič
Peter Vilfan

Desus naj bi kot državna sekretarja predlagal dva poslanska kandidata, ki jima tokrat ni uspelo pri prestopanju parlamentarnega praga. Gre za Petra Vilfana in Uroša Prikla. Prvega bi zadolžili za šport, drugega za zdravstvo. Bodoči obrambni minister pa naj bi na mestu sekretarja obdržal Miloša Bizjaka, ki je to birokratsko funkcijo opravljal že pretekli mandat.

Ostale stranke skrivnostne

Mediapseed
Klemen Grošelj

Seznam sekretarjev na ostalih ministrstvih je nejasnejši. Eno od funkcij na področju varnosti in obrambe bi lahko zasedel obramboslovec Klemen Grošelj, ki je do stolčka domnevno prilezel s pomočjo kvote LMŠ.

Za mesto državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve se omenja Dobran Božič, ki je bil med letoma 2012 in 2014 načelnik generalštaba Slovenske vojske, nato pa vojaški predstavnik v OZN.

Stranka Alenke Bratušek bo svoje karte razkrila po potrditvi vlade. Pričakuje pa se, da bo mesto državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo prevzel generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. V SMC glede kadrovanja še niso rekli zadnje, ostal pa naj bi vsaj eden od dosedanjih kadrov nekdanjega in aktualnega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Gre za Aleša Cantaruttija, ki je prejšnji mandat skrbel za privabljanje tujih investicij. 

STA
Vojko Stopar