Lov za kršitelji

Gobarji, pozor: hvalisanje o bogatem izplenu gob vas lahko drago stane

P.K.
12. 9. 2018, 06.50
Posodobljeno: 12. 9. 2018, 15.23
Deli članek:

Družbena omrežja so preplavile fotografije srečnih gobarjev, ki se ponašajo z obilnim izplenom. A preudarno – hitro lahko pride do kršitev.

Facebook
Ta gobar, ki se je na spletu pohvalil s svojim izplenom, je zaradi količine, ki presega dva kilograma, gotovo kršil uredbo.

Če gre verjeti strastnim nabiralcem, že vsaj desetletje ni bilo tako obilne gobarske letine. A to še ne pomeni, da lahko zato bolj plenimo naše gozdove. Prav tako je treba upoštevati omejitve pri nabiranju – količine gob, ki jih lahko naberemo, so namreč omejene.

Profimedia
Več kot dva kilograma gob v enem dnevu ne smete nabrati (fotografija je simbolična).

Preverili smo, kdo izvaja nadzor nad gobarji in kakšne so kazni, če bi jih potrgali preveč ali kako drugače kršili uredbo o varovanju samoniklih gliv, ter kakšna je statistika kršitev. Na ta vprašanja nam je odgovorilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in sicer so najprej povedali, da nadzor nad nabiranjem gob oziroma nabiranjem plodov, zelnatih rastlin in mahov izvaja gozdarska inšpekcija. »Poleg gozdarske inšpekcije nadzor nad določbami uredbe o varstvu samoniklih gliv vršijo še inšpekcija za varstvo okolja in nadzorne službe za varstvo parkov,« so pojasnili uvodoma.

Vožnja po gozdu

Povedali so še, da je število prekrškarjev odvisno od gobarske sezone, saj se gobarji ob intenzivni rasti gob težko držijo količinske omejitve, čeprav jo poznajo. »Kršitve preostalih določb Uredbe o varstvu samoniklih gliv in Uredbe o zavarovanih prostoživečih glivah pa so redke in jih je vsako leto manj,« so še pojasnili na ministrstvu.

Facebook
Te dni na družbenih omrežjih mrgoli fotografij gob, ki ste jih nabrali.

Dodali so, da pogosteje obravnavajo kršitve zaradi nedovoljene vožnje v naravnem okolju, saj nabiralci gob uporabljajo gozdne ceste v nasprotju z režimom uporabe (vozijo po gozdnih cestah, ki so razen za gospodarjenje z gozdom zaprte za promet, kar je označeno s prometnimi znaki), vozijo po gozdnih vlakah ali pa nedovoljeno parkirajo v naravnem okolju.

Kaj je dovoljeno

»Uredba o varstvu samoniklih gliv določa, da lahko posameznik v enem dnevu nabere največ dva kilograma gob. Prepovedana je uporaba pripomočkov za nabiranje gob, ki lahko poškodujejo rastišče ali podgobje. Glive je treba grobo očistiti že na rastišču, prenašamo jih lahko le v trdni in zračni embalaži,«  je samo nekaj določb uredbe, ki nam jih je predstavilo ministrstvo.

Če karkoli od tega kršimo, je zagrožena globa v višini od 208,65 do 2500 evrov. Denarne kazni so lahko še višje, če ste pravna oseba oziroma samostojni podjetnik, in sicer znašajo od 400 do celo 4000 evrov.