Zasoljeno

Vam bodo odslej gostinci zaračunavali postrežnino?

P.K.
12. 9. 2018, 06.50
Deli članek:

Prav lahko se zgodi, da ob pogledu na račun, ki vam ga izda gostinski obrat, naletite na presenečenje. Na njem se lahko »zgodi« tudi postavka za postrežnino.

Dreamstime
Bralka je v imenu svoje matere prenesla njeno negativno izkušnjo iz nekega bara.

Neka ženska je na spletu zapisala, kaj je njena mama doživela minule dni v enem izmed priljubljenih ljubljanskih lokalov. »Moji mami in njenim trem prijateljem so zaračunali postrežbo, in to štiri evre (en evro na osebo). Ko so vprašale, zakaj, jim je natakarica odgovorila, da zato, ker niso redne gostje,« se glasi njeno neodobravanje. 

Da se je to res zgodilo, dokazuje tudi račun, ki ga je kritična avtorica priložila spletni objavi. Sicer se je pod tem zapisom pojavilo še precej drugega negodovanja in poročil gostov lokalov in restavracij, ki pravijo, da se podobne stvari dogajajo tudi drugod, kar se jim zdi nedopustno.

Facebook
V lokalu iz Ljubljane so jim zaračunali postrežnino.

Voda in torta

Oglasila se je tudi gospa, ki priča o tem, da je nekje pri Bohinju v eni izmed tamkajšnjih gostiln doživela, da so ji zaračunali vodo iz pipe. »Na računu je bila postavka za postrežnino vode. Zaračunali so mi 0,60 evra za šest decilitrov vode iz pipe. Očitno znajo res izkoristiti čisto vsako najmanjšo priliko, da še kaj dodatno računajo,« je opisala svojo izkušnjo.

Nekateri gostje poročajo tudi o tem, da so jim, medtem ko so v neki restavraciji naročili hrano za 30 ljudi, zaračunali postrežnino torte, ki so jo sicer prinesli s sabo. »Plačali smo hrano za 30 ljudi, torto pa smo prinesli s seboj. Na koncu smo na računu videli, da so nam za 30 postrežb torte računali 30 evrov, torej so zaračunali postrežbo na kos z enim evrom. Tako smo plačali za postrežnino več kot za torto,« je razočarano pričanje neke Kamničanke.

Lahko to storijo?

Na tržnem inšpektoratu so pojasnili, da gostinec odloča sam, kakšne storitve in kako jih bo ponudil oziroma zaračunal gostu. »Gost pa ima na podlagi ponudbe možnost odločitve, h kateremu gostincu bo šel. Bistveno je, da je gost vnaprej seznanjen, koliko bo za posamezno storitev oziroma blago plačal,« pojasnjujejo. Ob strežbi vode iz pipe v gostinskem obratu pa je pomembno, kot še razlaga inšpektorat, da je, če se ta zaračunava, to označeno na ceniku in da se za postrežbo takšne vode izdajajo računi. »To velja tudi za pogrinjek in vso ostalo ponudbo,« so informacije tržnega inšpektorata.