Ne brezglavo!

Boleči davek sršenjega leta: kako varno odstranimo gnezda?

Lara Jelen / Revija Zarja
10. 9. 2018, 07.00
Deli članek:

Ne klatite in ne tekajte brezglavo, sršeni ne napadajo sami od sebe.

Revija Zarja
Če nas obletava sršen, ohranimo mirno kri, saj brezglavo mahanje verjetnost pika precej poveča, poudarja Milan Lovrec.

V Zarji smo že pisali, da sršeni v nasprotju z osami niso popadljivi in ne pičijo kar tako zlepa. Napadejo šele, ko se počutijo ogrožene, a kaj, ko jih lahko »napademo« tudi po pomoti, ko denimo sploh ne vemo, da so v bližini. Ravno pred dnevi so s Hrvaške sporočili, da je zaradi pika sršena umrl 56-letni moški. Strup sršena je največkrat usoden za ljudi, ki so alergični nanje, ali za tiste, ki jih sršen piči v predel grla ali žrela in ne pridejo pravočasno do zdravniške pomoči. Zato v tem času resnično pazite, kadar pijete pijačo iz pločevinke ali steklenice, pa tudi ko jeste hrano, predvsem sadje, velja dvakrat preveriti, ali se ni v njej slučajno znašel kakšen sršen. Sršen se bo sicer tam znašel prej pomotoma kot namerno, a ker jih je letos več, bodimo previdnejši. Še posebno, če v bližini najdete sršenje gnezdo.

Koga lahko pokličete?

Ločite sršenje gnezdo od osjega? Pri osjih gnezdih se jasno vidijo celice, ki imajo videz satovja, notranjost sršenjih gnezd pa je dodatno zaščitena z zunanjim slojem »papirja« in se celice običajno ne vidijo ali pa so opazne le na manjšem delu gnezda.

Lahko si mislite, da sršeni ne bodo ravno navdušeni, če boste poskusili sklatiti njihovo gnezdo. Zato je najbolje, da za odstranjevanje sršenjih gnezd pokličete za to odgovorne. Marsikateri čebelar vas bo z velikim veseljem obiskal, če boste v okolici svojega stanovanja odkrili čebelji panj, in ga bo varno preselil v svoj čebelnjak, s sršenjimi gnezdi pa se ne bo ukvarjal. Tudi gasilci se odzovejo na klic glede sršenov, samo če neposredno ogrožajo zdravje ali življenje ljudi. Takrat ukrepajo intervencijsko v okviru opravljanja javne gasilske službe, sicer pa občane napotijo na pristojne. Za odstranjevanje je tako treba poklicati Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano – Oddelek za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo (DDD). Tu imajo letos s sršenjimi gnezdi torej nadpovprečno veliko opravka.

Rekordno število intervencij

»Letos imamo občutno več intervencij odstranjevanja gnezd sršenov in os kot prejšnja leta. Klicev zaradi težav s sršeni je največ ravno v teh dneh. Vzrok za porast sršenov pa so najverjetneje visoke temperature in obilica sadnih plodov,« pravi vodja oddelka za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo Milan Lovrec, univ. dipl. biolog. Njihovo posredovanje in odstranjevanje gnezda boste res morali plačati, a bolje to, kot pa da se sami spopadete z gnezdom, v katerem je lahko naseljenih od nekaj sto pa kar do pet tisoč(!) sršenov. Za odstranjevanje sršenjega gnezda boste oddelku DDD plačali dobrih sto evrov ter včasih še potne stroške. Strokovnjaki nato za uničenje gnezd uporabijo insekticide, ki delujejo hitro, trenutno in uničijo vse osebke v gnezdu. Uničujejo jih zvečer oziroma ponoči, da zajamejo vse sršene v gnezdu. Po možnosti uničeno gnezdo tudi odtrgajo, odluščijo in neškodljivo uničijo. A lahko se zgodi, da boste zaradi trenutno povečanega obsega dela in števila intervencij morali na njihov obisk in storitev počakati malo dlje, tudi teden ali več.

Napotki za pogumne

Če ste tako pogumni (ali nestrpni), da se boste odstranjevanja sršenjega gnezda lotili sami, je dobro, da se pred tem zavedate par dejstev. Obstaja namreč jasna meja med pogumom (ki še vedno vključuje tveganje) in nespametnostjo (ki ne ogrozi nujno samo vas, ampak vse v bližini). Sicer miroljubni sršeni lahko postanejo zelo napadalni, če se približamo njihovemu gnezdu. Njihova agresivnost se ravno tako poveča ob visokih poletnih temperaturah in visoki zračni vlagi. To pa je samo en razlog, zakaj se sršenjemu gnezdu nikoli ne približujemo sredi dneva, ko so temperature najvišje in so sršeni najbolj aktivni. Drugi je ta, da takrat v gnezdu ni vseh prebivalcev, in tisti, ki letajo zunaj, vas bodo napadli. Nočno in zgodnjejutranje odstranjevanje ob zori je tako najprimernejše za takšen podvig. Tudi zato, ker ose in sršeni takrat niso aktivni, saj je še hladno.

Reakcija na pik sršena se lahko z leti spreminja

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da je odziv na pike čebele, sršena, ose ali obada pri ljudeh različen. »Pri nekaterih nastane na mestu vboda zgolj majhna oteklina in rdečica, pri drugih se lahko razvije anafilaktični šok, življenje ogrožajoče stanje. Naša reakcija na pik posamezne vrste insektov pa se lahko v življenju tudi spreminja. Zato vedno poskušajmo narediti vse, da pika insektov sploh ne bi bilo. Še zlasti ščitimo osebe, pri katerih je že potrjena alergija na pik določene žuželke, dojenčke in otroke ter nosečnice,« svetujejo.

Ko odstranjujete gnezdo, naj v bližini ne bo drugih ljudi, na varno skrijte tudi hišne ljubljenčke. Še preden se gnezdu približate sami, se oblecite v izposojena čebelarska oblačila ali v več slojev starih oblačil. Nataknite si rokavice, če imate motoristično čelado, si z njo zaščitite glavo, vrat pa dodatno zavarujte s podkapo. Če nimate čelade, si obraz poskusite zaščititi kako drugače, denimo s tesno prilegajočimi se smučarskimi očali in podobno opremo, ki jo imate pri roki. Šele tako zaščiteni se odpravite do gnezda in ga dobro popršite z insekticidom. Najboljši v ta namen so aerosoli, ki so namenjeni ravno zatiranju os in sršenov, zato je domet daljši kot pri drugih pršilih. Z njimi lahko pršimo gnezdo z razdalje štirih metrov, kar je nekoliko varneje. Ko ste uporabili insekticid, se  umaknite za toliko časa, kot je zapisano v navodilih, priloženih insekticidu, da strup začne delovati. Šele nato se vrnite do gnezda in ga odstranite z lopatico ali nožem. Spravite ga v vedro, za vsak primer pokrijte ter nato na varnem mestu zažgite. Gnezd nikar ne poskušajte zažgati na podstrešju ali kje drugje v notranjih prostorih, da ne zakurite še svojega prebivališča, ne samo njihovega!

Na koncu kraj, kjer je bilo gnezdo, dobro sperite z milnico, saj sršeni in ose sledijo vonju in se lahko hitro zgodi, da si gnezdo ponovno zgradijo na istem mestu.

Če vas ne ogroža, ga pustite pri miru

Sršenov se včasih kar malo preveč bojimo in jih ubijamo tudi takrat, ko to res ne bi bilo treba. Če ne gnezdijo ravno pred vašim vhodom v dom ali kjer bi vas lahko ogrožali, jih raje pustite pri miru. Ravno oni nas namreč branijo pred invazijo tujerodnih vrst, ki so veliko bolj agresivne in nevarne za človeka. Da ubijejo enega azijskega sršena (ki ga hvala bogu pri nas sicer še niso uradno potrdili), je denimo potrebnih deset naših. Poleg tega so njihova priljubljena poslastica muhe, ki jih spretno lovijo in nam s tem delajo uslugo. Če kakšen leti mimo vas, ga zato pustite, da nadaljuje svojo pot. Če ne boste pretirano krilili z rokami in začeli brezglavo letati naokoli, vas najverjetneje še opazil ne bo.

Koliko pikov sršena je usodnih?

Med ljudmi krožijo različna prepričanja glede usodnosti sršenjih pikov, ki pa ne držijo. Pravijo, denimo, da je šest pikov sršena primerljivih z ugrizom modrasa in da je lahko približno toliko pikov za človeka celo usodnih. V resnici je lahko za človeka usoden že en pik sršena, kadar je človek nanj alergičen ali je doživel pik na področju ust in žrela. Če na pik niste alergični in vas sršen ne piči na najbolj tvegana mesta, pa lahko preživite celo več kot sto pikov. To je pred dnevi doživela in preživela 80-letna ženska v srbski občini Kuršumlija, ki je bila po dogodku v kritičnem stanju pripeljana v bolnišnico, a so ji tam rešili življenje.

S sršeni seveda ni šale, vendar pa entomologi mirijo, da je strup sršena v resnici kar 1,7–15-krat šibkejši od strupa čebel. Čebelji strup je namreč namenjen sesalcem, ki bi jim hoteli odvzeti med, strup os in sršenov pa zgolj drugim žuželkam.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja.

Zarja št. 36
Zarja št. 36