Jure Cekuta, ki je bil v zadevi Patria II obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, se je zglasil v zaporu na Dobu, so potrdili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Cekuti je namreč Višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo na poziv k prestajanju zaporne kazni. S tem so bila pravna sredstva izčrpana in je moral v zapor praktično takoj, ko je prevzel poziv.

Okrožno sodišče v Ljubljani je poziv na prestajanje zaporne kazni za Cekuto izdalo po tistem, ko je zavrnilo vse Cekutine pritožbe in pritrdilo mnenju zdravniške komisije, da je dovolj zdrav za v zapor. Njegova obramba se je pritožila na višje sodišče, ki pa je zdaj njegovo pritožbo zavrnilo.

Odločili: na Dobu ponujajo ustrezno zdravstven oskrbo

Cekutin odvetnik Janko Jerman je sicer izpostavljal, da ima Cekuta hudo sladkorno bolezen in težave s srcem. Prepričan je, da mu na Dobu ne morejo v vsakem trenutku zagotoviti primerne zdravstvene oskrbe. Zdravniška komisija, ki je odločala o njegovem primeru, meni nasprotno, namreč da mu na Dobu ustrezno zdravstveno oskrbo lahko zagotovijo, tudi če bi potreboval pogoste zdravstvene obravnave.

Cekuta je bil obsojen, ker naj bi Petra Zupana z obrambnega ministrstva napeljal, da mu je predal zaupne dokumente v zvezi z zadevo Patria. Obsojen je bil tudi Zupan, ki pa je medtem svojo kazen že prestal.

Cekuta je sicer predsednika republike Boruta Pahorja zaprosil za pomilostitev. Kot so pojasnili v predsednikovem uradu, je v torek potekala seja komisije za pomilostitve, na kateri je ta obravnavala tudi pomilostitveno poročilo ministra za pravosodje v primeru Cekute. Po razpravi so člani komisije sprejeli soglasno mnenje, da se prošnji za pomilostitev ne ugodi. 

S tem so v celoti sledili tudi mnenjem vseh ostalih institucij, ki sodelujejo v postopku; državnega tožilstva, pristojnega sodišča in ministra za pravosodje, ki so prav tako sprejeli mnenje, da se prošnji ne ugodi. 

"Čeprav je predsednik pri odločitvi popolnoma samostojen, je mogoče pričakovati, da bo sledil mnenju komisije," so še sporočili iz urada predsednika republike.