Predstavitev

Kandidatki Kseniji Klampfer je uspelo

J.P./STA
6. 9. 2018, 15.41
Posodobljeno: 6. 9. 2018, 15.43
Deli članek:

Pristojni parlamentarni odbor je na današnji seji podprl kandidaturo Ksenije Klampfer za ministrico za delo.

Bobo
Ksenija Klampfer

V uvodni predstavitvi je kandidatka izpostavila potrebne ukrepe na področjih trga dela, družinske in socialne politike ter pokojnin. Uspeh načrtovanih sprememb bo po njenih besedah v veliki meri odvisen od konstruktivnega socialnega dialoga.

Nasprotno so presodili trije

Da je bila predstavitev Klampferjeve, ki prihaja iz ministrske kvote SMC, ustrezna, je ocenilo osem članov odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, nasprotno so presodili trije.

Kot je napovedala kandidatka, si bo kot ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prizadevala, da se bo v prihodnjih dveh letih dvig minimalne plače gibal v dinamiki 4,5 odstotka vsako leto. Po njenih besedah bo potrebna nova formula za izračun minimalne plače, pri čemer bo njena uporaba pogojena z razmerami v gospodarstvu in na trgu dela.

Pomemben del družinske politike bo spremljanje izvajanja že sprejetih zakonodajnih rešitev, je opozorila Klampferjeva in poudarila, da bo treba v prvi vrsti ustvariti pogoje, da se bodo mladi lažje odločili za otroke. Zavzela se je tudi za ureditev porodniškega nadomestila vsem porodnicam, ki so slovenske državljanke, in to ne glede na njihov status.

Za dvig minimalne pokojnine

"Ob gospodarski rasti več kot tri odstotke se bodo pokojnine usklajevale enoodstotno, ob štiriodstotni gospodarski rasti 1,5 odstotka in ob petodstotni gospodarski rasti dva odstotka," je navedla ministrska kandidatka. Posebej se je zavzela za realizacijo 79. člena zakona o SDH, skladno s katerim bi se moral Kad že do konca leta 2015 preoblikovati v neodvisen avtonomen demografski rezervni sklad.

"Zavzemala se bom, da se minimalna pokojnina ob upoštevanju sorazmernosti vplačanih prispevkov in skladno z javnofinančnimi zmožnostmi postopno dvigne - za polno pokojninsko dobo čez prag revščine, ki je trenutno 613 evrov," je napovedala Klampferjeva.

Očitek iz opozicijskih vrst, da je njen ministrski program spisek težko uresničljivih želja, je kandidatka pospremila s besedami, da ne gre za želje, ampak za spisek tega, kar je treba narediti. Opozorila je, da so ukrepi, ki jih je napovedala, v veliki meri povezani z najbolj ranljivimi skupinami prebivalstva.