Dežela obsojencev

Zapori pokajo po šivih, tudi paznikov vse manj

Mojca Zemljarič/Štajerski tednik
5. 9. 2018, 07.00
Deli članek:

Slovenske ječe so prepolne, kader pa je številčno podhranjen.

Črtomir Goznik
Mariborski pravosodni policisti morajo pomagati ljubljanskim.

Slovenski zapori dobesedno pokajo po šivih, medtem ko pravosodnih policistov in drugega osebja primanjkuje. Trenutno je najhuje v Kopru.

Kritično

Trenutno je najbolj preobremenjen zapor v Kopru, ki je zaseden 130-odstotno. Kapaciteta je 110 mest, zapornikov oziroma pripornikov je bilo 20. avgusta 142, kar 32 več.

Najbolj kritično je torej v koprskem zaporu, ki je zaseden 130-odstotno. Kapaciteta je 110 mest, zapornikov oziroma pripornikov pa je bilo 20. avgusta 142. A prostorska stiska ni edina težava, s katero se srečuje Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS).

Pestijo jih tudi kadrovske težave – primanjkuje pravosodnih policistov (paznikov), zato jih med lokacijami premeščajo. Mariborski odhajajo na delo v Ljubljano, saj je tamkajšnjih zaposlenih za izvedbo vseh nalog premalo.

»Generalni direktor URSIKS je Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana odredil začasno pomoč pravosodnih policistov iz zavodov Maribor, Celje, Ig in Prevzgojnega doma Radeče. Pomoč se izvaja tako, da vsak od navedenih zavodov zagotovi po enega pravosodnega policista, ki začasno opravlja delovno obveznost v Zavodu Ljubljana. Ukrep je odrejen z izključnim namenom, da se zagotovi izpeljava vseh pripornih zadev, česar zaradi povečanega števila pripornikov v zadnjem obdobju ni bilo mogoče zagotoviti. Zavod Ljubljana je specifičen v tem, da ima največji delež priprtih oseb, v zadnjih mesecih pa je ta še narastel. To zahteva bistveno več aktivnosti pravosodnih policistov, saj je treba zagotavljati spremstva pripornikov na sodišča. Priporne zadeve se na sodiščih obravnavajo prednostno, glavne obravnave so razpisane v strnjenih časovnih intervalih,« o tem, kako se spopadajo s težavami, pravijo na URSIKS.

URSIKS
Kapacitete slovenskih zaporov, zasedenost in število pravosodnih policistov.

91,3

 je bilo povprečno število opravljenih nadur na pravosodnega policista od januarja do julija 2018.

Iščejo nove moči

Dodajajo, da pravosodnih policistov in drugega strokovnega osebja primanjkuje v vseh zavodih, na vseh lokacijah. »S kadrovskim pomanjkanjem se srečujemo že dlje časa. V času veljavnosti Zakona za uravnoteženje javnih financ se je število zaposlitev naglo zmanjšalo, saj nismo mogli pridobiti niti soglasja za dodatne zaposlitve niti zagotoviti nadomestnih zaposlitev. Zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov in naraščanja števila pripornikov smo bili v prvi polovici letošnjega leta primorani odpovedati tudi več kot 300 spremstev (na sodišča, v zdravstvene in druge ustanove). Prizadevanja za izboljšanje položaja in povečanje števila zaposlenih potekajo, trenutno poleg postopka za zaposlitev 12 pravosodnih policistov kandidatov potekajo še zaposlitveni postopki za pridobitev 29 novih javnih uslužbencev, po večini pravosodnih policistov,« so še povedali na upravi.

Kako bodo izboljšali položaj

Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana zaradi kadrovske podhranjenosti pomagajo policisti iz Maribora, Celja in z Iga. URSIKS trenutno izvaja postopke za zaposlitev nekaj deset pravosodnih policistov. Tako naj bi stisko s kadrom po slovenskih zaporih vsaj nekoliko omilili.

Manj osebja, več nadur

Zaradi kadrovskega primanjkljaja zaposleni na mesec opravijo tudi veliko nadur. »V sedmih mesecih, od januarja do julija 2018, je bilo povprečno število opravljenih nadur na pravosodnega policista 91,3. Poudariti velja, da nekateri pravosodni policisti zaradi individualnih okoliščin nimajo opravljenih nadur. Pri odrejanju nadur se dosledno upoštevajo vse zakonske omejitve. Vse opravljene nadure se praviloma zaposlenemu pravosodnemu policistu izplačajo, lahko pa jih v soglasju z delodajalcem pravosodni policist tudi kompenzira,« še povedo na upravi.

Pravosodni policisti so tudi nezadovoljni, ker delodajalec še ni vsem izročil aneksov k pogodbam o zaposlitvi v zvezi z napredovanji. »Aneksi so bili vročeni vsem javnim uslužbencem, z izjemo zaposlenim v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor, kjer so aneksi že pripravljeni, vendar še niso bili vročeni,« so med drugim še pojasnili na republiški upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

STA
Paznikov je kritično malo.