Nicehash

Vrnili 60 odstotkov ukradenih bitcoinov

Mihael Korsika
28. 8. 2018, 21.20
Posodobljeno: 29. 8. 2018, 08.29
Deli članek:

Dobrih osem mesecev po največji kraji v zgodovini Slovenije, ko so internetni kriminalci družbi NiceHash ukradli približno 4700 bitcoinov, je podjetje žrtvam že vrnilo 60 odstotkov ukradenih kovancev.

STA
Avtomat za bitcoin

Čeprav bodo lastniki očitno vse kovance dobili nazaj, pa njihovo zadovoljstvo kljub temu ne more biti popolno, saj je bitcoin v tem času zgubil več kot polovico vrednosti. Ko so hekerji 6. decembra lani napadli slovensko družbo NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem s kriptovalutami, in ji ukradli okoli 4700 bitcoinov, je vrednost ukradenega spletnega denarja znašala 56 milijonov evrov. Vrednost bitcoina se v teh dneh giblje nekje med 5100 in 6000 evri, kriptovaluta pa je rekordne vrednosti beležila prav decembra lani, ko se je gibala celo okoli 17.000 evrov. Bolje vrabec v roki kot golob na strehi, si verjetno ob tem pravijo oškodovani lastniki.

V ozadju uničenje družbe?

Čeprav so hekerji s podvigom zaslužili precej denarja, pa je avtor in glavni razvijalec sistema v družbi NiceHash Matjaž Škorjanc tri dni po vdoru ocenil, da v ozadju napada najbrž ni finančnih interesov. »Cilj napada je bil uničiti NiceHash, ki je največji in popolnoma prost trg za računsko moč za rudarjenje. Že zdaj je večmilijardni posel, ki strmoglavo raste, in to iz meseca v mesec. Nekdo nas je verjetno poskušal zatreti v kali,« je takrat dejal. Za napadom je, kot je dodal, ekstremno dobro izurjena skupina napadalcev, takšnega znanja pa po njegovem mnenju v Sloveniji ni.

Arhiv Svet24
Vrednosti bitcona v obdobju avg. 17 - jul. 18

Ob tem so se v javnosti pojavile špekulacije, da je bil vdor izveden znotraj podjetja NiceHash, kar so odgovorni odločno zanikali. K tovrstnim špekulacijam je pripomoglo tudi dejstvo, da je bil Škorjanc leta 2013 zaradi izdelave zlonamernega računalniškega programa za vdor v informacijske sisteme obsojen na nekaj manj kot pet let zapora.

Družba NiceHash je sicer tri tedne po vdoru dobila novega direktorja in tudi lastnika. Direktorja Marka Kobala je zamenjal Zdravko Poljašević, Kobal pa je s svojo družbo Bitorious tudi izstopil iz lastništva družbe, ki ima novega solastnika, družbo Fleming digital.

STA
Policija

Dolgotrajna in zahtevna preiskava

Preiskava hekerskega napada še poteka, policija pa pri tem sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi. Preiskave tovrstne kriminalitete zaradi narave interneta in kriptovalut spadajo med najzahtevnejše kriminalistične preiskave. Storilci kaznivih dejanj so namreč pogosto iz tujih držav, prav tako so sledi v različnih delih sveta. Za prikrivanje svoje identitete uporabljajo najrazličnejše načine in uporabljajo storitve po vsem svetu.