Pozor!

Začenja se zadnji prijavni rok za vpis na višje šole

STA/B.K.
27. 8. 2018, 07.17
Posodobljeno: 27. 8. 2018, 07.19
Deli članek:

Na višjih šolah se danes začenja drugi in hkrati zadnji prijavni rok za vpis v redni študij višješolskega strokovnega izobraževanja v študijskem letu 2018/19, ki bo potekal do petka.

Thinkstock

Po podatkih višješolske prijavne službe je na voljo skupno 10.141 vpisnih mest, in sicer 7482 na izrednih in 2659 na rednih študijih.

Na rednem študiju je največ prostih mest na študijskih programih Ekonomist (414), Gostinstvo in turizem (336) ter Mehatronika (173), na izrednem študiju pa na programih Ekonomist (1391), Logistično inženirstvo (612) ter Informatika (595). Edini program, kjer so zapolnjena vsa razpisana mesta za redni študij je Medijska produkcija. Za izredni študij pa se lahko prijavijo na prosta mesta tudi po tem roku, so sporočili iz Skupnosti višjih strokovnih šol RS.

V novem študijskem letu bo 47 višjih strokovnih šol - 28 javnih in 19 zasebnih, skupaj izvajalo 32 različnih študijskih programov. V prvem prijavnem roku je bilo sicer sprejetih 2317 kandidatov za redni in izredni študij.

V višješolski program se lahko vpišejo kandidati s splošno ali poklicno maturo (zaključni izpit oziroma diplomo pred letom 2002) ali pa opravljenim mojstrskim/delovodskim/poslovodskim izpitom, če imajo tri leta delovnih izkušenj, pri čemer je treba opraviti še preizkus znanja iz slovenščine (oziroma italijanščine ali madžarščine na narodnostno mešanih območjih) in matematike ali tujega jezika v obsegu, določenem za poklicno maturo.

Za vpis v programe Balet, Fotografija, Medijska produkcija, Oblikovanje materialov ali Organizator socialne mreže, morajo kandidati poleg splošnih pogojev opraviti še preizkus posebne nadarjenosti oz. psihofizične sposobnosti.

V dveletno višješolsko izobraževanje se lahko redno vpišejo tudi tisti, ki so leto ali dve redno študirali že v katerem od visokošolskih študijskih programov. Ob omejitvi vpisa pa imajo prednost tisti, ki še niso bili vpisani v redni študij v višjem strokovnem ali visokošolskem izobraževanju.

Kandidati se prijavijo z elektronskim prijavnim obrazcem na spletni strani Višješolske prijavne službe na povezavi vss-ce.com/vps/. Izpolnjen prijavni obrazec je treba natisniti, podpisati in ga poslati priporočeno na prijavno službo v Celje.

O uspešnosti prijav bodo pisno obveščeni do 11. septembra, do 1. oktobra pa bo potekal vpis sprejetih.