PETICIJA

Je treba slovensko obalo braniti pred migranti?

Žiga Kariž
21. 8. 2018, 07.00
Posodobljeno: 21. 8. 2018, 07.35
Deli članek:

Ko je javnost izvedela, da namerava vlada ob morebitnem navalu prebežnikov del teh nastaniti v letovišču, je zavrelo.

Facebook
debeli rtič

Bivša vlada Mira Cerarja je pred odhodom poskrbela za silno razburjenje velikega števila Slovencev. Objavila je razpis za izvajanje oskrbe s prehrano migrantov. Vrednost javnega naročila je 1,3 milijona evrov, izvajalec pa še ni izbran. Poleg tega je urad objavil razpis za varovanje objektov, ljudi in premoženja. Njegova vrednost je nekaj več kot 840 tisoč evrov. Oba sta namenjena za lokacijo na Debelem rtiču. In medtem ko je več Slovencev spet skočilo v zrak zaradi denarja, ki ga država namenja prebežnikom, je druge zmotilo to, da jih namerava namestiti na Debelem rtiču.

Bobo
Večjega navala beguncev trenutno ni pričakovati.

Ne pri otrocih, pri policistih

V javnosti so se pojavile celo dezinformacije, da naj bi zaradi tega brez letovanja ostali bolni in socialno ogroženi otroci, ki letujejo v kompleksu Rdečega križa na drugi strani Debelega rtiča. Najbolj ogorčeni so na spletu objavili celo peticijo, s katero zahtevajo, da ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) opusti vse dejavnosti, povezane z nastanitvijo prosilcev za azil v počitniške objekte na Debelem rtiču. »Slovenska obala je tako majhna, da v prvi vrsti pravico do uporabe plaže in morja zahtevajo državljani Slovenije,« so zapisali. Peticija je bila sicer objavljena že julija, a bolj ko smo mediji poročali o ogorčenju državljanov, bolj je raslo število podpisov. Trenutno jih je že več kot sedem tisoč, največ pa so jih prispevali prebivalci Ljubljane in Kopra. Vsaj tako pravijo podatki, ki so objavljeni poleg peticije. Spletna peticija sicer ni uraden način podajanja mnenj, naslovljenih na oblast, in ni pričakovati, da bi zdaj že nova vlada zaradi nje kaj spremenila.

policija.si
Namestitvene enote na Debelem rtiču že tri leta samevajo.

Tri leta nič, zdaj pa alarm

Debeli rtič je kot rezervna lokacija za namestitev prebežnikov predviden že tri leta, zato je presenetljivo, da se je po vsem tem času pri Slovencih razvnel tak upor. Predstavnikom Urada za oskrbo in integracijo migrantov javnosti ni uspelo pomiriti s podatkom, da bo Azilni center Debeli rtič morebiti aktiviran le v primeru povečanega števila prihodov prosilcev za mednarodno zaščito v Slovenijo, ob predpogoju, da so druge nastanitvene kapacitete za najbolj ranljive skupine prosilcev za mednarodno zaščito (torej izpostavi azilnega doma v Ljubljani in Logatcu) že zasedene.

Vlada v izgubljenem položaju

Vlada je, kot kaže, v tej situaciji v izgubljenem položaju, ne glede na to, kaj stori. Ljudje so jezni, ker je sprejela kontingenčni načrt. Ti isti ljudje bi bili zagotovo najglasnejši, če bi prišlo do večjega navala beguncev in tega načrta ne bi bilo. Prav tako si moramo priznati, da na žalost v Sloveniji ni prav veliko krajev, kjer bi prebežnike sprejeli odprtih rok. Že zgolj pogled na seznam spletnih peticij nam razkrije, kako so se proti vzpostavitvi azilnega centra borili v Beli krajini in še kje. Res pa je, da so upravičeno lahko jezni policisti, ki so veliko truda in denarja vložili v letovišče, ki je zdaj že tri leta zaradi kontingenčnega načrta zaprto.