Prepoved vstopa

Bodo odslej otroci kot gosti v gostilnah nezaželeni?!

P.K.
21. 8. 2018, 06.50
Deli članek:

Nemški gastronomi vse bolj razmišljajo, da bi otrokom omejili vstop v svoje restavracije. Se bo podobno zgodilo tudi pri nas? Javnost je deljenih mnenj.

Profimedia
Bonton v gostilnah narekuje, da smo tam uglajeni in nemoteči.

Plaz očitkov se je usul na gostilno Oma's Küche (Babičina kuhinja), ki leži na otoku Rügen v Baltskem morju v Nemčiji. Ta je sporočila, da po 17. uri ne bo dovolila vstopa gostom, mlajšim od 14 let, ker se po njihovem mnenju ne znajo obnašati. S to potezo želijo pri večernem obedu odraslim zagotoviti mir. Mnogim se, kar so storili, zdi nezaslišano, tako da mora Babičina kuhinja zadnje dni poslušati hude kritike. Vendar je na drugi strani veliko tudi takih, ki njihovo potezo pozdravljajo in so nad njo malodane navdušeni.

Lastnik gostilne Rudolf Markl je povedal, naj bodo ljudje z obsojanjem njihove odločitve previdni, saj da so dobro pretehtali, kaj delajo, in da je to posledica včasih nevzdržnega stanja za njihovimi mizami. Markl je dejal tudi, da so številne družine pri njih čisto kulturne, a prepogosto k njim zahajajo tudi takšne, ki so pravo nasprotje tega.

Starši brez manir

Markl je povedal, da se nekateri otroci obnašajo popolnoma divjaško; mečejo kozarce, hrano, pribor, kričijo in norijo med mizami, medtem ko starši proti takemu početju ne ukrenejo ničesar. »Matere in očetje jih pa samo opazujejo in se početju njihovih sinov in hčera celo nasmihajo,« izpostavi lastnik restavracije Babičina kuhinja.

Pravi, da se zaveda, da otroci sami niso težava, temveč starši in njihovi vzgojni prijemi. »Naš ukrep je odgovor na starše, ki ne morejo kontrolirati svojih otrok. Nismo nastrojeni proti mladini, samo proti nekulturnemu obnašanju,« je dejal Mark in dodal, da je stanje postalo tako problematično, da niso več imeli druge izbire.

Hoče(jo) mir

Na družbenih omrežjih je gastronom prejel precej graje, a tudi pohval. Nekaterim se zdi ukrep primeren, drugi ga obtožujejo, da sovraži otroke. »Ničkolikokrat si v gostilni z možem želiva samo v miru jesti, za sosednjo mizo pa kopica otrok kriči, nori. Prav so se odločili. Upam, da jim bo sledila še kakšna gostilna,« je komentar zadovoljne Nemke.

Profimedia
Se bodo za podobno potezo odločile tudi slovenske gostilne?

Tudi med slovenskimi uporabniki družbenega omrežja se je razvila debata na račun gostilne Babičina kuhinja. Presenetljivo, ali ne, mnogim se zdi ukrep smiseln in si želijo, da bi ga uvedle tudi naše gostilne. »Rada jem v miru, ko grem v restavracijo, pa sploh pričakujem, da ne bo otroške norije okrog mene. Ne bi rada posploševala, vem, da so nekatere družine zelo kulturne, sem pa že mnogokrat videla razpuščene otroke, ki so v restavraciji delali, kar so hoteli, starši pa niso odreagirali. V zadrego so spravljali vse; osebje in ostale goste. Sem za,« na spletu tematiko komentira Andreja iz Kopra in dodaja, da je trenutno, na vrhuncu turistične sezone, v gostilnah na naši Obali veliko takih družin.

Facebook
Mnenje uporabnice spleta o prepovedi vstopa otrokom v gostinske obrate.

Kaj pa pri nas

Ukrep sicer v svetu ni nov. Tujina, sploh restavracije višjega ranga, omejujejo vstop mladini. Podobno so lani storili tudi v Ljubljani, Kavarna Cat Caffe z mačkami se je odločila, da otrok, starih pod 10 let, ne bo sprejemala v svoj lokal. Menda so to storili zaradi varnosti mačk. Lokal je pred nekaj meseci svoja vrata trajno zaprl. Sicer trenutno po nam dostopnih podatkih nobena slovenska gostilna ne omejuje vstopa otrokom, se pa nekatere, kot smo izvedeli na podlagi zapisov s forumov, nekatere nad tem navdušujejo.