Glasovanje

Šarec: "Gre za prevzemanje odgovornosti"

B.K./STA
17. 8. 2018, 11.13
Posodobljeno: 17. 8. 2018, 11.31
Deli članek:

"Vlada ne more biti stabilna oziroma nestabilna zaradi števila strank, ki jo tvorijo, temveč je pogojena z delom ljudi, ki imajo funkcije v vladi. Vsak v prihodnji vladi bo imel svojo nalogo in odgovornost - za to namreč gre, za prevzemanje odgovornosti," je v nagovoru Državnemu zboru dejal kandidat za predsednika vlade Marjan Šarec.

Bobo
Marjan Šarec.

Državni zbor bo na današnji izredni seji odločal o Šarcu kot kandidatu za predsendika vlade. To je tudi edina točka dnevnega reda na tej seji, ki jo bodo nato nadaljevali v četrtek. Takrat naj bi prostovoljno iz pozicije predsednika Državnega zbora odstopil tudi Matej Tonin.

Šarec je v nagovoru sicer poudaril, da bo zdravstvo med največjimi prioritetami dela te vlade. Priznal je, da bo to področje tudi najtežje. "Ljudje pričakujejo ureditev razmer in skrajšanje čakalnih dob ter zavedanje, da je nekomu mar za njih," je dejal in dodal, da si vsak zasluži celostno obravnavo, ki bi jo sistem javnega zdravstva moral obljubljati. Dejal je, da bo porabil vso energijo za sodelovanje na terenu za skupni cilj skrajševanja čakalnih vrst in lajšanje težav bolnikov.

Kandidat za predsednika vlade je ob tem dejal, da gospodarski in javni sektor nista in sovražnika, temveč da morata delati z roko v roki. "Javni sektor skrbi za nas državljane od rojstva do pozne starosti," je dejal Šarec in dodal, da javni sektor ni prevelik, ampak da gre bolj za vprašanje razporeditve kadrov in njihove motivacije za delo.

V nagovoru se je Šarec dotaknil tudi varnostnega vprašanja, zaščite pred naravnimi nesrečami, ter problemov nizkih pokojnin in prekarnega dela.

Še pred Šarčevim nagovorom je poslanka LMŠ Tina Heferle v imenu predlagateljev Šarčeve kandidature za predsednika vlade dejala, da so prepričani, da je nastopil čas, da v slovensko politiko vstopi nova generacija, saj je v naši državi čas, da zdaj bolj kot kadar koli prej vsak posameznik začne iskreno delovati za skupnost in za državo.

"Zastavljeni cilji bodo terjali zahtevne in odgovorne naloge in za njihovo uresničitev bomo morali vsi skupaj začeti uresničevati bolj praktično politiko, ki bo v službi ljudi in ne obratno. Zato je potreben drugačen politik. Politik, ki zna biti človek, ki se zaveda visoke politične kulture, temelječe na spoštovanju sogovornika, ki se zaveda, da je treba od besed preiti k dejanjem, in politik, ki ima sposobnost povezovanja različnih stališč," je dejala. Izrazila je prepričanje, da so prav te odlike Šarca pripeljale do današnje kandidature za predsednika vlade.