DOGOVOR

Cerar nas bo zastopal v svetu, Karl varoval

L.T.
16. 8. 2018, 21.00
Deli članek:

Kadrovski razrez, ki so ga koalicijske stranke pred javnostjo dolge tedne skrbno skrivale, navsezadnje dobiva končno podobo.

Primož Lavre

Število ministrstev ostaja enako – 14 plus dve vladni službi oziroma urada. Večino ministrstev bo prevzela stranka mandatarja Marjana Šarca. Iz njene kvote bo, sodeč po dogovarjanju sekretarjev koalicijskega petorčka, prišlo pet ministrov. Znano je že ime Vojka Urlepa, ki je predviden za ministrstvo za finance. Ostala imena so še neznanka. Bo pa LMŠ predvidoma prevzela še ministrstvo za zdravje, saj zanj nobena od drugih strank ni pokazala večjega interesa.

Socialni demokrati (SD) dobijo predsednika državnega zbora in še tri ministrske resorje. Stolček prvega bo zasedel Dejan Židan, v SD pa si želijo, da bi bila med njihovimi tremi ministrstvi ali ministrstvo za šolstvo ali to za kulturo ter ministrstvi za delo in pravosodje.

Bobo
Šarec korak bližje položaju predsednika vlade.

Uspešni pogajalec Cerar

Precej je iztržila Stranka modernega centra (SMC). Njen prvak Miro Cerar bo dobil vpliven resor za zunanje zadeve, ki tradicionalno pripada drugi največji stranki v koaliciji. To mesto si SMC sicer deli s SD, vendar bo poleg tega resorja dobila še ministrstvo več in domnevno tudi funkcijo podpredsednika vlade. Poleg Cerarja je znano ime Zdravka Počivalška, ki bo spet zasedel ministrstvo za gospodarstvo. Kateri drugi dve ministrstvi bosta pripadli SMC, še ni javno znano.

Reuters
Cerar je iztržil kar največ, kar je lahko dobil. Poleg štirih ministrstev še funkcijo podpredsednika vlade.

Karl dobil svoje

Prvak Desusa Karl Erjavec se je le prikopal do državotvornega ministrstva, s katerim je pogojeval svoje članstvo v koaliciji. Erjavec bo na položaju ministra za obrambo spet imel osebne varnostnike, ker je njegov cilj v vsakih koalicijskih pogajanjih znova, je bila opazka, ki jo je pred časom podal Gregor Golobič. Poleg tega Desusu pripada še eno ministrstvo, to bo ali ministrstvo za okolje in prostor ali za kmetijstvo.

Šimen Zupančič
Erjavec se je prikopal do državotvornega ministrstva. Spet bo bdel nad obrambnim resorjem.

Fantje odločili namesto Bratuškove

Križev pot pa je morala prehoditi Stranka Alenke Bratušek, ki je bila kar nekako odrinjena na rob in je javno sporočala, da kadrovskega razreza morda sploh ne bo podprla. Bratuškova je namreč želela prevzeti nesorazmerno velik kos pogače – ministrstva za šolstvo, za finance ter za delo in socialo. Kot je izjavila pred dnevi, »vsi razumejo, da če želiš reševati probleme v zdravstvu, moraš imeti vpliv tudi na ministrstvo za finance«. »Ampak so se pač fantje odločili drugače,« je razrez komentirala edina predsednica med voditelji strank bodoče koalicije. Ambiciozni Bratuškovi so tako odmerili ministrstvo za infrastrukturo, njeni stranki pa še en resor. Katerega, še ni znano.