Razrešitev

Bo Židan Toninu že jutri iz rok iztrgal kladivo?

S.R./STA
16. 8. 2018, 13.12
Posodobljeno: 16. 8. 2018, 13.40
Deli članek:

Poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice so v DZ vložili predlog za razširitev petkove seje DZ z glasovanjem o razrešitvi predsednika DZ Mateja Tonina.

Bobo
Bodo o njegovi razrešitvi glasovali že jutri?

Poslanci peterice strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so sicer že na današnjem kolegiju predsednika DZ predlagali razširitev dnevnega reda petkove izredne seje DZ z volitvami podpredsednikov DZ, razrešitvijo zdajšnjega predsednika DZ in volitvami njegovega naslednika.

A je Tonin dejal, da poslovniške pogoje za uvrstitev na dnevni red izpolnjujejo le volitve podpredsednikov DZ. Tako so morali v DZ posredovati podpise pod predlog za Toninovo razrešitev na petkovi seji. Kot navajajo v predlogu, je bil Tonin začasno izvoljen za predsednika DZ na podlagi dogovora političnih strank, in sicer do oblikovanja koalicije. Napovedali so, da bodo še danes zadostili poslovniškim pogojem za uvrstitev tudi razrešitve zdajšnjega predsednika DZ in volitev novega na dnevni red izredne seje. Predlog za razrešitev predsednika DZ mora biti namreč vložen skupaj s podpisi poslancev.

Kot so pojasnili v petorčku, je "v tem trenutku dosežen dogovor o oblikovanju koalicije med strankami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS ter s podporo opozicijske Levice, s čimer je dosežena zadostna večina za izvolitev predsednika vlade ter predsednika in podpredsednikov DZ". Zato podajajo predlog za Toninovo razrešitev, ki je funkcijo prevzel začasno. Proti predlogu sta se izrekla vodji poslanskih skupin SDS in SNS, Danijel Krivec in Zmago Jelinčič.

Jih vodi strah?

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je predlog utemeljil z razlago, da bi oblikovanje delovnih teles moralo potekati že pod novim predsednikom DZ, ki bi ga izvolila parlamentarna večina. Tonin je Hanovo utemeljitev pospremil z besedami, da predsednik DZ zgolj koordinira oblikovanje delovnih teles in sam ne more vplivati na njihovo sestavo. Obenem je spomnil na dogovor s peterico strank, da bo odstopil s predsedniškega mesta na dan izvolitve nove vlade. Zatrdil je, da se bo dogovora tudi držal.

Poleg tega je Tonin dejal, da razume hitenje peterice strank z njegovo razrešitvijo, češ da gre za strah nastajajoče koalicije, da izvolitev nove vlade ne bo uspela. Dodal je, da v petorčku opaža tudi strah pred neizvolitvijo Šarca za predsednika vlade. Na petkovi seji bodo namreč glasovali tudi o mandatarju za sestavo nove vlade Marjanu Šarcu.

Tonin zvoni po toči

"Mislim, da se je na današnji dan pač pokazalo to veliko nezaupanje med koalicijskim partnerji, zato hitijo in morda se danes še toliko bolj potrjujejo tiste besede, zakaj smo se mi iz te vladne koalicije umaknili," je predlog še komentiral Tonin. 

Han mu odgovarja, da je "škoda govoriti in taktizirati, iskati ta in drugi poslovnik". Opozoril je, da je imel Tonin vse možnosti, da bi ostal predsednik DZ, edini pogoj je bil, da NSi vstopi v vlado, prevzame odgovornost in tvori koalicijo šestih strank. A ker se to ni zgodilo, je preostala peterica strank z dodatnim dogovorom pridobila še Levico, skupaj pa imajo sedaj dovolj glasov, da izvolijo predsednika vlade, predsednika DZ in dva podpredsednika. "To je vsa zgodba. Zdaj pa iščemo poslovniške variante, kako se bomo še en teden vozili z lučkami. Vse to je po mojem mnenju brez veze," je dejal in dodal, da gre za vprašanje politične higiene.