Legende in resnica

FOTO: V bohinjskem trikotniku pogrešajo še šest ljudi

Mihael Korsika
14. 8. 2018, 20.05
Posodobljeno: 14. 8. 2018, 20.16
Deli članek:

Ob iskanju pogrešanega 25-letnega Američana Jonathana Luskina, ki naj bi se pred dobrim mesecem iz prestolnice napotil proti Triglavskemu narodnemu parku, se je ponovno odprlo vprašanje skrivnostnih izginotij.

TIC
Širša okolica Bohinjskega jezera je nevarna zaradi številnih vrtač in globeli.

Policija
Wolfganga Blayberga so nazadnje videli, ko je odšel iz hotela.

Na območju našega edinega narodnega parka še vedno pogrešajo šest oseb, za petimi izmed njih se je sled zgubila na širšem območju bohinjskega jezera. Zaradi nepojasnjenih izginotij pohodnikov, turistov in tudi domačinov so že pred desetletji prebivalci bohinjskega konca kraj poimenovali bohinjski trikotnik, po svetovno znanem Bermudskem trikotniku, saj so menili, da ljudje ne izginjajo po naključju, temveč da jih v osrčje zemlje vlečejo nadnaravne sile.

Iz tega je nastalo tudi lokalno izročilo, ki govori o zakonskem paru, ki se je med sprehodom za trenutek ločil, žena je skalo na poti obšla po eni strani, mož po drugi. Slednjega niso nikoli več videli, našli niso niti njegovih ostankov.

Angleža iz leta 1984 še niso našli

Že davnega leta 1984 se je sredi poletja iz enega od hotelov odpravil vpliven 61-letni Anglež Wolfgang Blayberg in izginil. Na pobudo britanske vlade ga je iskalo več tisoč ljudi, vendar njegovega trupla do danes niso našli. Dobro leto kasneje je izginil 30-letni domačin Branko Cesar, leta 1990 pa je v bohinjskem trikotniku izginil znani Ljubljančan Hubert Schara, dele okostja slednjega so našli šele sedem let pozneje.

Leta 2008 je sledilo izginotje, ki je bilo nenavadno podobno Blaybergovemu. Britanski duhovnik in uradnik združene reformistične cerkve David Fox se je iz istega hotela odpravil pod bohinjske vrhove in prav tako izginil.

Policija
Gregor Pavšič je po telefonu sporočil, da se sprehaja ob jezeru, nato je izginil.

Med pogrešanimi je še vedno Gregor Pavšič iz Žirovnice, ki se je spomladi leta 2012 iz Bohinja odpravil na Vogar. Ob vračanju je poklical družino in povedal, da se že sprehaja okoli jezera in da bo zvečer že doma. Nikoli več ga niso videli.

Okoli božiča leta 2014 je izginila tudi 27-letna domačinka Katja Sodja. V obsežni reševalni akciji je niso našli, tri mesece kasneje pa so gorski reševalci med vajo opazili njeno truplo pri Studorskem vrhu.

Zadnji izginil pred dvema letoma

Na širšem območju Bohinjskega jezera je nazadnje izginil Aleš Komac, za katerim se je po sestopu s Triglava leta 2016 izgubila vsaka sled. S seboj je imel tudi psa, ki ga prav tako niso našli, medtem ko je 27-letni nemški turist Ilya Kozlovsky izginil na poti z Bleda na Triglav.

Zadnje izginotje Američana Luskina naj bi bilo prav tako povezano s Triglavskim narodnim parkom, a to ni potrjeno. Ko se je pred mesecem odpravil iz Ljubljane, se je napotil proti parku, a policija za zdaj nima potrjenih informacij, da je tja dejansko prišel.