Srečanje

Meklova in Putin bosta staknila vse bolj razgreti glavi

S.R./STA
13. 8. 2018, 14.07
Posodobljeno: 13. 8. 2018, 14.14
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo v soboto drugič v manj kot treh mesecih sešla z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Profimedia
Nazadnje sta se srečala v Sočiju.

Merklova in Putin bosta na gradu Meseberg pri Berlinu govorila o konfliktu v Siriji in na vzhodu Ukrajine, pa tudi o sporu glede plinovoda Severni tok 2, je danes sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. Po njegovih besedah bosta srečanje začela ob 18. uri, po njem pa sta predvideni le izjavi za javnost, ne pa novinarska konferenca.

Odnosi med Rusijo in Zahodom, tudi Nemčijo, so že dalj časa napeti, med drugim zaradi kriz v Siriji in Ukrajini, pa tudi zaradi očitkov o ruskih kibernetskih napadih in vmešavanju v volitve v več članicah Nata. Razprave sproža tudi načrtovani plinovod Severni tok 2, po katerem naj bi v Evropo dostavljal plin iz Rusije preko Baltskega morja. To skrbi Ukrajino, saj jo bo prikrajšal za tranzitne dajatve od plina, ki sedaj v Evropo teče preko njenega ozemlja.

Pojavili so tudi pomisleki glede energetske odvisnosti Nemčije od Rusije. Glasen glede tega je bil julija ob robu vrha Nata ameriški predsednik Donald Trump, ki je Nemčiji očital, da je zaradi energetskega sodelovanja z Rusijo oz. projekta Severni tok 2, njena ujetnica.

Nazadnje v Sočiju

Voditelja Nemčije in Rusije sta se nazadnje sešla maja v ruskem Sočiju, a Merklova nato ni obiskala Rusije med svetovnim nogometnim prvenstvom.

Sta pa imela kanclerka in zunanji minister Heiko Maas konec julija v Berlinu precej neobičajne pogovore o Siriji in Ukrajini z vodjo ruske diplomacije Sergejem Lavrovom in načelnikom generalštaba ruske vojske Valerijem Gerasimovom. Rusko dvojico je tedaj sprejel tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Za Gerasimova sicer zaradi ukrajinske krize velja prepoved potovanja v EU.