Šok za vaš žep

Turisti, pozor! Vrtoglave so cene prevoza z rešilcem

Polona Krušec
11. 8. 2018, 19.30
Deli članek:

Za vas smo raziskali, kako je s prevozi bolnikov iz Hrvaške v Slovenijo, v primeru, da se poškodujete, ali zbolite. Tovrstne storitve niso poceni.

STA
Vožnja z rešilcem na kilometer stane med enim in dvema evroma.
 Evropska kartica ne krije vsega, zato bodite pozorni.

Poletje je v polnem zamahu, na vrhuncu je tudi čas dopustov in s tem počitnikovanje po turističnih destinacijah. Tudi letos večina Slovencev letuje pri naših sosedih, zato smo preverili, kaj pomeni, če tam doživimo zdravstveno neprijetnost in potrebujemo prevoz z reševalnim vozilo.

Vsak turist si mora, prden odpotuje na Hrvaško, omisliti Evropsko zdravstveno kartico, ki krije stroške, ki nastanejo iz naslova vseh nujnih posredovanj oziroma potrebne zdravstvene storitve v državah članicah EU, EGP ter v Švici, v Makedoniji, Srbiji, Črni gori in Avstraliji. A, pozor, ta kartica ne krije stroškov, ki nastanejo, če potrebujem prevoz z reševalnim vozilom nazaj v svojo domovino. V tem primeru bi namreč šlo za nenujno vožnjo.

Stotaki kar »letijo«

Zdravstvena blagajna torej ne krije prevoza iz druge države v Slovenijo, za takšne primere pa zavarovalnice ponujajo različna komercialna zavarovanja. To storitev si je dobro omisliti, saj se v primeru, da se moramo zaradi poškodbe ali bolezni v domovino vrniti z rešilcem, lahko doživimo šok, saj storitev prevoza, ki jo zagotavljajo razni zasebniki, niso poceni.

Podjetje Coris, ki Slovencem ponuja različne aranžmaje turističnih zavarovanj, smo povprašali, kako dragi so nenujni prevozi pacientov. »Univerzalnega odgovora o ceni prevoza z rešilcem ni. Ta je odvisna od tega, kje je pacient lociran, kakšno je njegovo zdravstveno stanje in podobno,« povedo.

Nadalje pojasnijo, da v primeru, da bi bilo iz Hrvaške v Slovenijo za prepeljati nekoga z zlomljeno nogo, za to ne bi uporabili reševalnega vozila, ampak kar taksi. Denimo, da bi ta prevoz moral steči iz Zagreba v Ljubljano, bi to stalo okrog 400 evrov, povedo, kar je vsota, ki jo pacientu krije zavarovalna polica, v koliko ima seveda tega sklenjenega.

STA
Zavarujte se in si prihranite sitnosti na račun visokih stroškov.

Cene v tisočih

»V primeru nekoliko težjega stanja pacienta; če bi recimo Slovenec v Dubrovniku doživel možgansko kap, pa bi bila zgodba povsem drugačna – govorimo o višjih številkah. Ta oseba bi potrebovala prevoz domov oziroma na nadaljnje zdravljenje v slovensko bolnišnico z reševalnim vozilom, v katerem bi bila kompletna zdravstvena ekipa, kar pomni, ne samo dva zdravstvena tehnika, ampak še zdravnik.  To bi lahko stalo tudi okrog 12.000 evrov,« komentirajo cene.

Igor Hočevar, direktor in ustanovitelj zavoda Medigros, ki se ukvarja z zasebnimi prevozi z reševalnim vozilom, pravi, da bi, če bi njihova firma prepeljala pacienta iz Reke v Ljubljano to stalo 800 evrov. »V bistvu je cena na prevožen kilometer za nenujen prevoz z reševalnim vozilo 2,5 evra. Če je zraven tudi zdravnik, je potrebno za njegovo prisotnost ekstra doplačati in sicer okrog 40 evrov na uro,« pojasnjuje.

Nimajo zavarovanja

Podjetje Meditrans iz Postojne, še en ponudnik zasebnih prevozov z rešilcem, nam tudi poroča o cenah. Kilometer prevoza pri njih stane 0,90 evra na kilometer, storitev se podraža, če je zraven še zdravnik. Povedo nam, da imajo trenutno kar precej dela; na Hrvaško gredo po slovenske bolnike vsaj dvakrat tedensko. »Glede cen pa tako; nenujen prevoz iz Reke v Ljubljano bi stal okrog 270 evrov, iz Pulja v prestolnico okrog 300 evrov, iz Zadra v Ljubljana pa okrog 800 evrov,« sporočijo iz Postojne. Izpostavijo, da je zanimivo to, da večina bolnikov nima sklenjenega turističnega zavarovanja, kar pomeni, da morajo denar za tak prevoz vzeti iz lastnega žepa. To dejstvo jih preseneča.

Svetujejo vam …

Tudi ljubljanska družba Pacient opaža enako. »Večinoma ljudje nimajo sklenjenega zavarovanja s komercialnim ponudnikom turističnih zavarovanj, kar pomeni, da jih strošek prevoza močno »udari«. Ljudje se ne zavedajo, da te stvari niso poceni. Precej se v javnosti reklamira Evropsko zdravstveno kartico, ki pa ne krije takega prevoza, reklamiranja turističnih zavarovanj pa malo manj, zato imajo ljudje občutek, da slednje ni tako pomembno. Moj nasvet vsem je, da ko gredo v tujino, naj si uredijo turistično zavarovanje. Hrvaška obala je dolga in večje daljave pomenijo več stroškov; če bodo Slovenci, ki letujejo nekoliko južneje, na primer, v Dalmaciji, jih bo lahko tak prevoz stal okrog 1000 evrov, kar je cena transporta brez zdravnika. Ta zadevo, če je zraven, še precej podraži,« sporočajo iz Pacienta, ki se v teh mesecih na hrvaško po slovenske bolnike odpravi dvakrat na teden.