KOnec vročine

FOTO: V neurju padala drevesa, prožili so se tudi plazovi

G.G.
11. 8. 2018, 08.37
Posodobljeno: 11. 8. 2018, 08.40
Deli članek:

Nevihte so pokončale vročinski val in ponekod poskrbele, da so imeli prostovoljni gasilci delo v petek popoldan.

PGD Mežica
Na cesto Mežica - Črna se je vsul zemeljski plaz.

Najprej jo je neurje zagodlo na Dolenjskem. V Grosupljem se je med dežne kaplje pomešala tudi sodra.

Kasneje se je center dogajanja preselil na Koroško in Savinjsko. Okoli 17.30 je meteorna voda zaradi zamašenega jaška zalila parkirišče pred stanovanjskimi bloki na Partizanski cesti v Mežici. Le nekaj kilometrov stran, v t.i. Marholčavih ridah, se je sprožil plaz in mežiški gasilci so morali začasno zapreti cesto. Ko so delavci cestnega podjetja odstranili zemljino in kamenje, so cesto Mežica - Črna spet odprli.

Nevšečnosti so se nadaljevale v sosednji občini. V Podpeci je zaradi neurja po pobočju spolzel manjši plaz in ogrožal hišo. Črnjanski gasilci so preusmerili tok vode in zaščitili hišo.

Ura je bila četrt čez šesto popoldne, ko je bil močan veter usoden za pet dreves v Lepi Njivi v občini Mozirje. Zapihalo je tudi v Beli krajini. V naselju Prilozje v bližini Metlike je veter podrl kar 13 smrek. Ena je padla na gospodarski objekt in poškodovala streho. Gasilci so jo razžagali in streho prekrili s PVC folijo. Je intervencija ogrozila lokalno veselico? Ne, gasilci PGD Podzemelj so sporočili, da so uspeli pripraviti tudi prostor za gasilsko veselico.