Nenadna smrt

V UKC v primeru umrle deklice že ukrepali

J.P./STA
10. 8. 2018, 20.44
Posodobljeno: 10. 8. 2018, 20.46
Deli članek:

V UKC Ljubljana so zanikali izjave vodstva Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, da niso izvedli konference o obolevnosti in umrljivosti v primeru danes umrle deklice. Kot so poudarili, so konferenco izvedli na pobudo strokovne direktorice UKC, ki je tudi že odredila izredni interni strokovni nadzor.

STA
Strokovna direktorica UKC Ljubljana je v primeru danes umrle deklice tudi že odredila izredni interni strokovni nadzor (fotografija je simbolična).

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) ni predlagal konference za deklico, ampak za drugega bolnika, so danes povedali v UKC Ljubljana. Konferenco za deklico je sklicala strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar in vztrajala, da je na njej prisoten tudi Jorge Salazar, otroški srčni kirurg iz ZDA, ki je dvakrat operiral kasneje umrlega otroka.

Salazar je takrat še bil v Sloveniji in se je konference udeležil, so dodali. Skupaj z zdravniki UKC Ljubljana so se pogovorili o podrobnostih zdravljenja in načrtu za naprej. Kirurga, ki je deklico operiral prvi, pa že nekaj časa ni bilo v državi. "Vsi postopki zdravljenja v UKC Ljubljana so natančno dokumentirani, kot tudi vsa korespondenca z NIOSB," so poudarili.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana je v primeru danes umrle deklice tudi že odredila izredni interni strokovni nadzor. "UKC Ljubljana bo tudi v prihodnje aktivno sodeloval z vsako morebitno mednarodno komisijo, v konkretnem primeru skupaj z NIOSB," so zatrdili.

Vodstvo UKC Ljubljana in vse ekipe kliničnega centra so tako z gostujočimi kirurgi kot z inštitutom korektno in profesionalno sodelovale, so še dodali. UKC Ljubljana je vodstvo NIOSB večkrat opozoril in zaprosil za vso potrebno dokumentacijo gostujočih kirurgov, "česar pa v UKC Ljubljana niti približno ne razumemo kot morebitno oviranje programa, temveč kot nujno zadostitev vsem zakonskim zahtevam in jasni razmejitvi odgovornosti", so še pojasnili.

Nenadna smrt

Na današnji novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni so potrdili, da je zaradi zapletov nenadno umrl otrok, ki so ga v preteklih tednih operirali tuji otroški srčni kirurgi. Predsednik sveta inštituta Igor Gregorič verjame, da je bilo zdravljenje v skladu s smernicami, želi pa si nadzora celotnega postopka obravnave otroka. Po njegovem bi morala biti komisija, ki bi opravila nadzor, mednarodna, nevtralna in poštena.

Gregorič je na novinarski konferenci očital tudi, da v UKC Ljubljana t. i. konference o obolevnosti in umrljivosti, ki jo stroka opravi v primeru nepričakovane smrti bolnika, za zdaj niso opravili. "Treba bo ugotoviti, zakaj ne, kakšni so razlogi za to," je dejal Gregorič. Kot je še dodal, je bil že v stikih z vodstvom UKC, a jasne informacije o tem, kdaj naj bi opravili to konferenco, kar je sicer standard v svetu ob takih primerih, še ni dobil.