Zavrnjena zvezdnica

Sin nekdanjega ministra preprečil prihod zvezdnice v Slovenijo?

Žiga Kariž
11. 8. 2018, 07.30
Deli članek:

Sunanda Sharma je indijska pevka, katere videospoti imajo na youtubu prek 100 milijonov ogledov. Nov spot je želela posneti v Sloveniji, a so ji to preprečile slovenske oblasti.

Instagram / Sunanda Sharma
Sunanda Sharma ima več videospotov, ki so presegli 100 milijonov ogledov.

Arhiv
Indijski pasoš ni dovolj za vstop v EU.

Je Slovenija v strahu pred ilegalnim priseljevanjem postala preveč stroga ter s tem krni svoj ugled in odganja bogate poslovne partnerje? Še pred nekaj leti smo tudi mediji z navdušenjem poročali o tem, kako v našo državo prihajajo snemalne ekipe iz Indije, ki so pri nas snemale bollywoodske filme in glasbene videospote, danes pa, kot kaže, videoustvarjalci iz te, po prebivalstvu druge največje države na svetu niso več dobrodošli.

Zavrnjena zvezdnica

V prvem valu umetnikov in umetnic je Slovenijo obiskala tudi mlada nadobudna glasbena zvezdnica Sunanda Sharma. Naša država ji je bila očitno všeč in letos se je s svojo produkcijsko ekipo želela vrniti in posneti nov videospot. Sunanda v Indiji velja za veliko zvezdnico, njene pesmi imajo na kanalu Youtube okoli 100 milijonov ogledov, zgolj na družbenem omrežju Facebooku ima 2,1 milijona sledilcev. A kot kaže, naši uradniki menijo, da želi naše gostoljubje zlorabiti.

Profimedia
Indijske produkcijske hiše rade snemajo v Evropi.

Podjetnik nam je pokazal tudi korespondenco turističnega podjetja, ki mu je ambasada zavrnila izdajo 82 vizumov za indijske potnike, ki bi obiskali Sloveniji. Ista skupina turistov je brez težav dobila vizume v Italiji. 

V Slovenijo ne more nihče

Kot nam je povedal predstavnik podjetja, ki je prevzelo organizacijo obiska indijskih umetnikov, so našemu veleposlaništvu poslali vso potrebno dokumentacijo, vključno z garantnim pismom, produkcijskim načrtom, seznamom snemalnih lokacij, hotelskih rezervacij … Vedeli so, da so pred leti režiserju, ki bi moral režirati videospot, zavrnili vstop v Grčijo, zato so se že predhodno pozanimali, ali je to lahko težava. Na ministrstvu za zunanje zadeve so jim zagotovili, da če bo vsa dokumentacija taka, kot mora biti, težav ne bo. Toda na koncu vizuma ni dobil nihče, ne pevka, ne režiser, ne producent, ne kdorkoli drug iz 13-članske produkcijske ekipe.

Velika izguba

»Bil sem šokiran. Nihče mi ni znal razložiti, zakaj. Podjetje je zaradi tega izgubilo vsaj 50.000 evrov. Prosil sem za sestanek, na katerem bi morda lahko odgovoril na morebitna vprašanja ali pa zagotovil dodatno dokumentacijo, ki bi pomirila tiste, ki odločajo o vizumih, a brez uspeha,« je potarnal predstavnik podjetja, ki je želel ostati anonimen (podatki znani uredništvu). »Človek, ki je odgovoren za izdajo vizumov, je sin nekdanjega slovenskega ministra in zelo vplivnega politika, bojim se, da bi se mi zaradi tega članka hotel maščevati,« je prestrašeno razložil podjetnik.

Facebook
Producent Pinky Dhaliwal, pevka Sunanda Sharma in indijski super zvezdnik Diljit Dosanjh.

Možnost pritožbe

Za komentar smo prosili tudi ministrstvo za zunanje zadeve, a so nam povedali, da zaradi varovanja osebnih podatkov ne morejo in ne želijo razpravljati o podrobnostih konkretnih vlog. »Ima pa vsaka stranka, če ocenjuje, da postopek ni bil izpeljan zakonito, možnost pritožbe,« so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Sistematično zavračanje

Dodali so še, da odločno zavračajo namigovanja, da Slovenija sistematično zavrača posameznike, ki v Indiji delujejo na področju glasbe in filma. Drži pa, da se sistematično zavrača vse, ki ne izpolnjujejo pogojev za izdajo vizumov. Kot so še povedali, prosilce najpogosteje zavrnejo, če obstaja upravičen dvom o verodostojnosti spremnih dokumentov, ki jih je predložil prosilec, ali resničnosti njihove vsebine, zanesljivosti izjav prosilca ali glede namena, da bo zapustil ozemlje držav članic pred potekom zaprošenega vizuma.

Zakaj so zavrnili zvezdniško ekipo vedo samo na ambasadi v New Delhiju, podjetnik, ki je imel z indijskimi umetniki velike načrte, pa je zmeden: »Ne vem, kaj je s to državo narobe? Želel sem pripeljati ljudi, ki bi v slovenski proračun prispevali denar, pa jih tukaj očitno nočemo.«

RTA
Zvezdniki filma Nayak, ki so ga leta 2012 posneli v Sloveniji.