Nezaslišano

Ali si želi Dars zaslužiti na račun humanitarcev?!

P.K.
10. 8. 2018, 20.00
Deli članek:

Vipavski Karitas je zelo razočaran in prizadet. Darsovo hišo, ki so jo imeli v uporabi 17 let in v katero so vložili veliko denarja, hoče Družba za avtoceste v RS nazaj.

P.K.
Kakšna bo usoda hiše na Cesti, še ni povsem jasno.

Blizu hitre ceste po Vipavski dolini, v vasi Cesta, stoji hiša, v kateri tamkajšnji Karitas izvaja humanitarne programe – pomoč družinam, predvsem otrokom. Objekt je v lasti Darsa, a ga je ta pred 17 leti dal v uporabo Karitasu, zdaj pa želi hišo nazaj.

Objekt namerava celo prodati, in sicer za 130.000 evrov. Pomembno je pri tem vedeti, da je bila vrednost Darsove hiše ob predaji Karitasu nič – hiša je bila predvidena celo za rušenje, a jo je slednji v času uporabe obnavljal. Vanjo je Karitas vložil več deset tisoč evrov in nešteto ur prostovoljnega dela. Obnovili so streho, pod, zamenjali so okna in še marsikaj drugega. Dars pa bi se zdaj rad Karitasa »znebil« in se okoristil s prodajo objekta, ki so ga očitno zanje obnavljali vipavski humanitarci.

P.K.
Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske Karitas Koper, je razočarana.

Visoka cenitev

»Spomladi je neka gospa prišla pogledat hišo. Bila je nepremičninska cenilka, ki se je še čudila, da je objekt v slabem stanju, a ga je vseeno ocenila na 130.000 evrov. Tako da se zdaj hiša na javni dražbi prodaja za ta denar,« je povedala Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske Karitas Koper, ki se hkrati sprašuje, kako je mogoče, da je objekt, ki je bil, tik preden so ga sprejeli v uporabo, ocenjen na nič evrov, hoteli so ga tudi podreti, kar naenkrat dobil tako ceno.

V uporabo je Karitas hišo sprejel leta 2001. »Takoj zatem so nam srčni krajani Ceste in mnogi drugi, vsi prostovoljci, izredno pomagali, da so objekt in njegovi humanitarni programi zaživeli. »Pravzaprav imajo prav domačini velike zasluge, da je ta naša zgodba sploh zaživela, saj so bili oni predlagatelji, da v te prostore vnesemo neke humanitarne vsebine. Videti bi morali te ljudi, kako so delali. Veseli so bili, da delajo za skupno dobro,« je izpostavila Ličnova.

P.K.
Bodo vipavski otroci izgubili svoj priljubljen kotiček?

Niso se odzvali

Takrat smo podpisali vso potrebno dokumentacijo za uporabo hiše in vse do danes je načeloma potekalo dobro, je v pogovoru povedala sogovornica s Karitasa. »Če mi ne bi toliko vložili v to hišo, bi se sesula. Poglejte, zidovi imajo razpoke, teren se vdira,« je stanje nepremičnine komentirala Karitasova ravnateljica.

Leta 2013 se je Karitas povezal z domačo občino in poskušal Darsu ponuditi v podpis pogodbo o dolgoročnem najemu hiše za 49 let, a od tedaj od Družbe za avtoceste Republike Slovenije ni glasu. Občina je za namen vlaganja v objekt, v katerem Karitas izvaja program Popoldan na Cesti (učna in druga pomoč za otroke in tudi njihove družine, v stavbi je tudi dnevni center za občane), rezervirala kar nekaj denarnih sredstev. 

Bodo tožili

»Celo tako daleč je šlo vse skupaj, da se je nekega dne letošnje pomladi na Cesti pojavila cenilka in si ogledala hišo, nato pa je čez nekaj časa ena od aktivnih v našem programu Popoldan na Cesti na internetu videla, da je objekt na dražbi. Težko se sprijaznimo s tem, da bo šel naš vložek v to hišo v nič. Poudarjam, da Karitas ne išče nepremičninskega premoženja, mi potrebujemo samo prostore za izvajanje svojih aktivnosti,« je še izpostavila Jožica Ličen.

sta
Se bo Dars res okoristil na račun humanitarcev?

Kako naprej

Vprašali smo jo, ali bodo vpletli sodnijo, a nam je namignila, da v to ne bodo šli. »Ta denar je izgubljen. Ne vidim smisla, da bi šli v tožbo. Morda se bo pa Dars vseeno odločil drugače in bomo našli skupen jezik. Želimo si, da bi družba za avtoceste odtopila hišo ajdovski občini za izvajanje humanitarnih dejavnosti. To bi bil pošten scenarij,« je zaključila naša sogovornica.

»V programu Popoldan na Cesti pomagamo šolarjem pri učenju, sicer pa še več kot to. Včasih, ko se z njimi pogovarjamo, namreč ugotovimo, da so zadaj težke stvari, da potrebujejo pogovor. Me smo izučene, pa tudi osebnostno take, da prepoznamo takšne stiske in nanje reagiramo. Tako da nudimo tudi neko psihološko pomoč; ne izvajamo samo programske aktivnosti, vidimo dlje. Zato upam, da program na račun trenutne situacije ne bo trpel,« je poudarila Lucija Božič, strokovna delavka programa Popoldan na Cesti.

P.K.
Strokovna delavka Lucija Božič kaže razpoko na hiši.

Kaj pravi Dars

»Dars, d. d., je to stavbo ponudil v odkup za ceno 130.000 evrov. Navedena izhodiščna vrednost objave je enaka ocenjeni tržni vrednosti nepremičnine, ki jo je aprila 2018 izdelal pooblaščeni ocenjevalec nepremičnin,« je najprej izjavila družba za avtoceste.

Dodali so, da možnost, da bi nepremičnino občini prodali po nižji ceni oziroma jo glede na javni interes ter siceršnjo tržno nezanimivost stavbe na občino celo prenesli brezplačno, ni mogoča. »Dejstvo je namreč, da v konkretnem primeru ne gre za državno premoženje, ko bi bilo razpolaganje z njim podvrženo predpisom o razpolaganju z državnim stvarnim premoženjem,« so pojasnili.

»Gre za premoženje v lasti družbe Dars, d. d., ki je opredeljeno kot presežna nepremičnina, namenjena prodaji po postopku javnega zbiranja ponudb, izhodiščna cena prodaje pa je oblikovana po ocenjeni tržni vrednosti,« je stališče, ki ga zavzemajo v tej zgodbi. Javnost pa si misli svoje …

P.K.
Karitas je pripravil slikovni pregled vsega dela, ki so ga izvedli na hiši.