Sršeni

Odstranjevanje prepustite gasilcem, da ne bo nepotrebnih bolečin

Mihael Korsika
8. 8. 2018, 20.45
Deli članek:

Na vrhuncu poletja imajo gasilci opravka tudi z nadležnimi insekti. V zadnjih devetih dneh so morali odstraniti kar devet sršenjih gnezd in nekaj osjih, največ na širšem območju Zasavja.

Profimedia
Sršeni so agresivni le, ko varujejo gnezdo.

Čeprav so sršeni med ljudmi dostikrat označeni za nevarne žuželke, njihova narava v resnici ni agresivna, razen v primerih, ko se počutijo ogrožene. V večini primerov človeka ali žival napadejo le, če se preveč približa njihovemu gnezdu, dovolj je lahko že razdalja dva do tri metre.

Če si sršeni za dom izberejo vašo podstreho, gospodarsko poslopje ali drug kraj v neposredni bližini vašega domovanja, se odstranjevanja ne lotite sami, temveč na pomoč pokličite gasilce ali podjetja, ki se s tem ukvarjajo. Usluga prvih bo brezplačna, podjetja pa vam bodo za odstranitev večinoma zaračunala. Gasilci so sicer v zadnjem dobrem tednu odstranili kar devet sršenjih gnezd, ki so bila večinoma na stanovanjskih poslopjih. Največ dela s sršeni so imeli gasilci v Sevnici, Brežicah in Krškem.

Profimedia
Največ dela z odstranitvijo sršenjih gnezd so imeli v zadnjih dneh v Sevnici.

Za zdravega človeka brez posledic

Sršeni spadajo v družino os, zato posledice njihovih pikov blažite s hladnim obkladkom. Piki sršenov za zdravega človeka sicer niso nevarni, razen v primeru alergije na njihov strup. Alergijski pojavi so lahko lokalni ali sistemski. Pri lokalni preobčutljivostni reakciji nastane na mestu pika večja srbeča oteklina, ki lahko vztraja tudi več dni. »Za lahko sistemsko preobčutljivostno reakcijo je značilna prizadetost kože in podkožja. Pri težki sistemski preobčutljivostni reakciji so prizadeta dihala in obtočila, bolnik čuti oteženo dihanje, v prsih mu lahko piska, ima pospešen srčni utrip in lahko celo doživi anafilaktični šok,« je zapisano na spletni strani Klinike Golnik. Alergijski pojavi se praviloma razvijejo zelo hitro po piku, v nekaj minutah do ene ure.

Umrl po 145 pikih

O zadnjem smrtnem primeru so sicer pred štirimi dnevi poročali iz Srbije, ko je moški dobil pet pikov, najbolj bizarna smrt v zadnjih letih zaradi pikov žuželk pa se je zgodila lani na Švedskem. Na farmi na skrajnem jugu države so našli mrtvega 35-letnega moškega, ki je po 145 pikih os doživel alergično reakcijo in umrl. Preiskava je pokazala, da si je moški sam skopal grob, saj je do napada os prišlo, ker je njihovo gnezdo uporabljal za potešitev svoje izprijene spolne sle.