Kdo noče denarja?

Presenetljivo malo vlog za višji znesek denarne socialne pomoči

Mihael Korsika
3. 8. 2018, 06.50
Posodobljeno: 1. 10. 2018, 23.09
Deli članek:

Predvolilnega bombončka v obliki začasnega povišanja denarne socialne pomoči za dobrih 87 evrov, ki ga je koalicija v prejšnji sestavi državnega zbora sprejela na predlog opozicijske Levice, očitno ne bodo izkoristili vsi upravičenci do tega socialnega transferja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Bobo
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak se je zavzemala za socialne pomoči v višini 331 evrov.

Spremembe zakona, s katerim se je osnovni znesek minimalnega dohodka zvišal z 297,53 na 385,05 evra, so začele veljati 1. junija, ta znesek pa se je od 1. avgusta zaradi redne letne uskladitve na podlagi zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom povišal še za dobrih sedem evrov.

Ni avtomatizma

Potem ko je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti opozorilo, da bodo dozdajšnji upravičenci do socialne denarne pomoči deležni povišanja le v primeru, če bodo oddali vloge, so številne nevladne organizacije temu ostro nasprotovale. Ministrstvo so zato pozvali, naj znesek pomoči prejemnikom dodelijo avtomatično.

Ker lahko Slovenija na mnogo področjih predstavlja negativen zgled glede birokratskih postopkov, to seveda ni mogoče. Pristojna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak, je namreč nevladnikom odgovorila, da za avtomatičen dvig ni zakonske podlage. »Če bi bila to stvar dobre volje, bi seveda mi to storili, žal bi moral zakon predvidevati ta avtomatizem oziroma odločanje po uradni dolžnosti,« je dejala.

Bilo bi sicer zanimivo videti, da bi državni zbor poslancem dvignil plače, a bi bili do povišanja upravičeni le tisti poslanci, ki bi to izrecno zahtevali.

Po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je število prejemnikov denarne socialne pomoči 53.183. Po trenutnih podatkih ministrstva so centri za socialno delo do zdaj končali obravnavo vlog za povišanje od 29.407 prejemnikov denarne socialne pomoči, kar je dobra polovica vseh.

»Vloge se še obravnavajo, zato bo končno število znano ob koncu avgusta oziroma septembra,« opozarjajo na ministrstvu, da podatki niso dokončni.

Zaradi povišanja zamrznjen proračun

Začasno
Nova višina denarne socialne pomoči bo veljala le do konca leta. S prvim januarjem prihodnje leto bo namreč ta znašala »le« še 331,26 evra. 

Državni zbor je novelo o socialnovarstvenih prejemkih sprejel aprila. Preteklo je še skoraj dva meseca, nato pa je vlada zadržala izvrševanje proračuna, saj je morala najprej najti dodatna sredstva v višini 50 milijonov evrov, v nasprotnem primeru bi bil potreben rebalans proračuna. Pred dobrimi 14 dnevi je vlada sporočila, da je našla rešitev brez rebalansa.

»Med trajanjem začasnega zadržanja izvrševanja državnega proračuna je vlada ugotovila, da se je s potrebnimi prerazporeditvami in višjimi prihodki zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od načrtovanih državni proračun znova uravnovesil,« je pojasnila vlada.

Gospodarska zbornica Slovenije je sicer že po potrditvi novele opozorila, da bo dvig po njihovem prepričanju znižal število tistih, ki aktivno iščejo zaposlitev. Očitno se niso prav dosti zmotili, saj se je število prejemnikov denarne socialne pomoči v primerjavi z majem, torej mesec pred tem, ko je začel veljati novi znesek, povečalo za 3275.

Manj brezposelnih, več socialne pomoči

Čeprav se število brezposelnih od leta 2014, ko je bilo 1. januarja brez zaposlitve 129.843 ljudi, vztrajno znižuje – po zadnjih podatkih iz junija se je ta številka ustavila na 74.988, se število prejemnikov denarne socialne pomoč povečuje od leta 2012. Lani je sicer njihovo število izjemoma padlo, medtem ko je letos spet naraslo. Če je leta 2012 socialno denarno pomoč v povprečju prejemalo 44.418 ljudi, je do nje po zadnjih podatkih upravičenih več kot 53.000 ljudi.

Na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo se obrnili za komentar naraščajočega trenda upravičencev do denarne socialne pomoči in hkratnega zmanjšanja števila brezposelnih, a so nam odgovorili, da podatki od sredine lanskega leta kažejo na trend zniževanja števila prejemnikov denarne socialne pomoči. »Do povečanja števila prejemnikov denarne socialne pomoči v zadnjih dveh mesecih letošnjega leta pa je prišlo zaradi dviga osnovnega zneska minimalnega dohodka, zaradi katerega je do denarne socialne pomoči upravičen širši krog ljudi,« so še pojasnili.