Hudi prekrški

Kdo so slovenski cestni divjaki, ki podirajo rekorde

Polona Krušec
30. 7. 2018, 19.30
Deli članek:

Policija zadnje čase malodane vsak teden poroča o objestnih vožnjah, ki predstavljajo izjemno nevarnost na naših cestah.

policija
26-letni Britanec si je dal duška v Šentvidu pri Lukovici.

V zadnjem mesecu so imeli slovenski možje postave opraviti z več zelo hudimi prekrškarji. Spomnimo na primer na mladeniča, ki je pred desetimi dnevi vozil po primorski avtocesti z motorjem brez registrskih oznak.

Koprska prometna policija je to opazila in ga poskušala ustaviti, a se za poziv mož v modrem ni zmenil; njegova vožnja se je sprevrgla celo v beg. Pospešil je hitrost in med drugimi vozniki dobesedno vijugal s hitrostjo 220 kilometrov na uro. Enaintridesetletnega Ljubljančana so ustavili šele v okolici Sežane; potrebna je bila vzpostavitev blokadnega mesta.

PU Kranj
Motorist je divjal in to po enem kolesu.

Visoka kazen

»Ljubljančan je omejitev hitrosti na cesti zunaj naselja presegel za 87 kilometrov na uro. Za tak prekršek je predpisana globa 1200 evrov in 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja,« je o sankciji, ki jo je doživel motorist, povedala policija in dodala, da je bila njegova vožnja zelo nevarna za vse udeležence v cestnem prometu in groba kršitev zakonskih določil. »Zaradi njegove vožnje bi lahko nastale zelo hude posledice,« je opozorila policija.

Pred nekaj dnevi so zasačili še enega izjemno hitrega voznika. Šlo je za Britanca, ki se je minuli torek ponoči vozil po Šentvidu pri Lukovici. V naselju, kjer bi moral voziti s hitrostjo 50 kilometrov na uro, je bila povprečna hitrost njegove vožnje kar 114 kilometrov na uro. Zaradi kršitve so vozniku, sicer državljanu Romunije in Moldavije, odvzeli prostost in odredili pridržanje. Oglobili so ga s 1200 evri in mu tudi izrekli 18 kazenskih točk.

Tekmovali so

Če mislite, da smo vam vse nevarne objestnosti že predstavili, vam moramo sporočiti, da je seznam še precej dolg. Na njem so se znašli tudi pravi cestni dirkači, ki so meje zmogljivosti svojih prestižnih jeklenih konjičkov na začetku tega poletja preizkušali na Dolenjskem.

Govorimo o več voznikih športnih vozil višjega cenovnega razreda. Policija nam pojasni, da je šlo za udeležence tako imenovanega carbage run potovanja, ki se ga udeležujejo vozniki več držav in v sklopu katerega potujejo čez različne države. Ob tem občasno tekmujejo med sabo, takšne spontane dirke pa so zaradi visokih hitrosti skrajno nevarne.

»Voznika lamborghini huracana in audija R8 sta se odločila, da bosta tekmovala od cestninske postaje Drnovo do Čateža, pri čemer sta policista na razdalji 3300 metrov prevožene poti z videonadzornim sistemom Provida izmerila njuno povprečno hitrost; ta je znašala kar 251 kilometrov na uro, trenutne hitrosti pa so segale tudi prek 260 kilometrov na uro,« so pojasnili na policiji. Ta dva voznika držita tudi letošnji neuraden rekord v preseganju dovoljenih hitrosti.

STA
Videonadzorni sistem Provida na vas »preži« vsak dan.

Po odstavnem pasu

Zelo drzen je bil pred kratkim tudi voznik osebnega vozila, ki je na primorskem kraku avtoceste vozil s hitrostjo 170 kilometrov na uro in prehiteval druga vozila kar po odstavnem pasu. Seznam hudih hitrostnih prekrškarjev se še kar nadaljuje; v policijskih postopkih sta se konec letošnjega maja znašla tudi motorista, ki sta prehitro vozila po škofjeloškem predoru Sten; eden od njiju celo samo po enem kolesu.

Spomnimo še na »ulov« koprske policije. Konec junija so ob nadzoru hitrosti naleteli na voznika osebnega avtomobila, ki je v naselju Vanganel dovoljeno hitrost presegel za kar 71 kilometrov na uro; vozil je s hitrostjo 121 kilometrov na uro.

Hitrost ubija

To je le nekaj najhujših prekrškarjev zadnjega obdobja letošnjega leta. Policijske statistike so še bogatejše. Ob vsem tem policija opozarja, da je neprilagojena hitrost med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. »Na vrhuncu poletne turistične sezone, ko je zaradi dopustov promet čedalje gostejši, voznike znova opozarjamo, naj vozijo previdno in pomagajo ohraniti dragocena življenja,« izpostavlja policija.Pri policiji smo sicer želeli preveriti tudi, ali vodijo evidenco najhujših slovenskih prekrškarjev, vendar je bil odgovor negativen. »Statistike o najhujših prekoračitvah hitrosti ne vodimo. Lahko pa povemo, da žal policisti občasno še obravnavajo kršitelje, ki predvsem na avtocestah in cestah zunaj naselja hitrost presežejo prek vseh razumnih meja.«