ODPUŠČANJA

Vsaj 300 učiteljem se lahko tresejo hlače

Dženana Kmetec/Štajerski tednik
22. 7. 2018, 08.05
Deli članek:

Učitelji so lahko dopolnjevali učno obveznost pri predmetih, za katere nimajo ustrezne izobrazbe. Zdaj ne bo več tako, vprašljivih je 300 delovnih mest.

Profimedia
Niti ravnateljem še niso znani novi pogoji. Iztek prehodnega obdobja ima lahko za posledico tudi odpuščanja.

Do zdaj je veljalo tako, da je učitelj, ki poučuje biologijo, na primer petino učne obveznosti lahko poučeval kemijo, zdaj pa to več ne bo mogoče.

Ministrstvo nalaga, naj šole pred odpuščanji preverijo vse možnosti za ohranitev zaposlitev.

»Ob spremembi Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) v letu 2015, kjer smo podaljševali veljavnost določbe o ustrezni usposobljenosti učiteljev, se je razvila široka razprava o tem, ali je sploh dopustno, da lahko učitelj poučuje določen čas tudi predmete, za katere ni povsem strokovno usposobljen. V času sprejemanja te določbe je obveljalo, da se mora obseg deleža, ki ga lahko poučuje učitelj, zmanjševati in da mora biti časovno omejen. V zadnjih treh letih se je izkazalo, da zaradi mreže šol, predvsem obstoja manjših šol, vzgojno-izobraževalnega dela ne bo mogoče organizirati brez možnosti, da določeno število ur lahko poučuje tudi učitelj, ki za posamezni predmet nima vseh pogojev,« pojasnjujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

40 odstotkov učne obveznosti so lahko učitelji opravili s predmeti, za katere niso strokovno usposobljeni.

Dolgo, 15-letno »prehodno« obdobje ...

Čeprav zakonodaja predvideva, da predmetni učitelj poučuje le predmete, za katere je strokovno usposobljen, naj bi bilo to zaradi razvejanosti mreže zelo težko. Zato so od leta 2003 naprej učitelji lahko učno obveznost dopolnjevali s poučevanjem predmetov, za katere niso strokovno usposobljeni. To težavo so nameravali urediti do leta 2010, a so omenjeni ukrep podaljšali do septembra 2015. Ker tudi do takrat kadrovskih težav niso rešili, so ukrep podaljšali še do konca šolskega leta 2017/18. V vmesnem času so sicer postopno zmanjševali dovoljen obseg z največ 40 odstotkov na največ 20 odstotkov v zadnjem šolskem letu. A čeprav so želeli to obdobje z novelo podaljšati do šolskega leta 2022/23, se po novem to povsem ukinja.

Bodo tudi izjeme?

V zadnjih treh letih se je izkazalo, da vzgojno-izobraževalnega dela ne bo mogoče organizirati brez možnosti, da poučuje tudi učitelj, ki nima vseh formalnih pogojev.

Kako bo ta »neživljenjski člen« vplival na delo v šolah

Kakšne težave sprememba prinaša šolam, smo povprašali tudi nekatere ravnatelje šol.

Oton Mlakar, direktor Šolskega centra Ptuj, sicer meni, da za zdaj odpuščanj iz tega naslova ne bo, a dodaja: »Jasno sliko bomo imeli šele oktobra, ko se zaključi vpis na višji šoli.«

Da niti ravnateljem še niso popolnoma in dokončno znani vsi pogoji v zvezi s tem področjem, pa pravi ravnatelj OŠ Breg Milan Fakin: »Pripravljamo se, da zadostimo trenutno znanim dejstvom, da dopolnjevanja s poučevanjem predmetov, ki jih nimamo formalno pokritih z ustrezno izobrazbo, ne bi bilo.«

Odpuščanje bo skrajni ukrep

»Iztek prehodnega obdobja ima lahko za posledico tudi ugotavljanje presežnih delavcev oziroma odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov s ponudbo nove pogodbe skladno z določili Zakona o delovnih razmerjih,« priznavajo na ministrstvu in dodajajo, da je učiteljev, ki poučujejo predmete, za katere se niso izobrazili, približno 300. Šole pa so izpostavile še en problem – strokovni delavci, ki so zaposleni za nedoločen čas, pa ne izpolnjujejo pogoja izobrazbe za delovno mesto, ki ga zasedajo. Navodilo ministrstva je jasno: te primere je treba v čim krajšem obdobju sanirati, če tem strokovnim delavcem ni mogoče zagotoviti dela, pa od njih zahtevati, da si v določenem roku pridobijo ustrezno izobrazbo. V nasprotnem primeru pride do prenehanja pogodbe iz razloga nesposobnosti, ne glede na to, ali je pogodba sklenjena za nedoločen čas.