V Levici pričakujejo, da bodo pogajanja potekala pod enakimi pogoji, kot so veljali za NSi, in da bo plod teh pogajanj bistveno drugačna koalicijska pogodba od te, ki je nastala po pogajanjih z NSi.

Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da vabila na pogovore še niso dobili, so pa iz poročanja medijev po današnjem sestanku peterice strank razbrali, da lahko prihodnji teden pričakujejo klic.

Začetek resnih pogovorov

Tako danes izvršni odbor Levice razpravlja o tem, kaj odgovoriti prvaku LMŠ Marjanu Šarcu, če jih ta prihodnji teden povabi na pogajanja o koalicijskem sodelovanju. Oblikovali bodo tudi programska izhodišča.

Kot je ob robu zasedanja v izjavi novinarjem dejal Mesec, pričakujejo, da se bodo z njimi prvič resno začeli pogajati, saj so imeli doslej s Šarcem le dva vljudnostna sestanka.

Levica sicer vztraja pri svojih predvolilnih ciljih in pričakuje, da bo plod pogajanj koalicijska pogodba, ki jim bo vsaj delno sledila. Tako zgolj kozmetični popravki besedila, ki je nastalo po pogajanjih z NSi, ne bo dovolj, je zatrdil Mesec. "Aktualni osnutek vsebuje škodljive politike za državo," je med drugim ocenil Mesec.

"Ultimatov v Levici nismo nikoli postavljali," je na vprašanje, na kaj v pogajanjih ne bodo pristali, odvrnil Mesec, se bodo pa pri usklajevanju ravnali po njihovem programu. Kot je spomnil, se bodo zavzemali za povišanje plač in odmernega odstotka za pokojnine, drugačno politiko do okolja, preusmeritev sredstev za bataljonske skupine v razvojne politike države ter krepitev znanosti, kulture in zdravstva, ki mora v temelju ostati javno.

Na vprašanje, ali bi bilo zanj sprejemljivo, če bi se Šarec vzporedno še vedno pogovarjal tudi z NSi, je Mesec dejal, da "bi moralo biti to v prvi vrsti nesprejemljivo za Marjana Šarca". Ocenil je namreč, da se je NSi štiri tedne pogajala s figo v žepu, dosegla skoraj vse in nato odšla s pogajanj.

V igri tudi manjšinska vlada

Se je pa Levica pripravljena pogovarjati tudi o projektnem partnerstvu po vzoru Portugalske. To pomeni, da bi lahko Šarčeva LMŠ s SD, SMC, SAB in DeSUS oblikovala manjšinsko vlado in bila izvoljena s podporo Levice, v zameno pa skupaj z Levico izpeljala tudi nekaj projektov, ki so del volilnega programa Levice.