Varujmo zdravje

Opozorilo za vse Primorce: vrednost ozona je presežena

Polona Krušec
21. 7. 2018, 20.30
Posodobljeno: 21. 7. 2018, 22.05
Deli članek:

Strokovnjaki svetujejo, da priporočila za ravnanje v času, ko je koncentracije ozona presežena, jemljemo z vso resnostjo. Ne nazadnje gre za naše zdravje. Poskrbimo zanj.

Dreamstime
Ozon je plin, ki draži sluznico in dihala.

Slovenija spada med območja z visokimi vrednostmi koncentracij ozona v zunanjem zraku. Na podlagi meritve po visokih koncentracijah glede lokacije sicer izstopajo Krvavec, Koper, Nova Gorica in Otlica, kjer so meritve vsako leto presežene največkrat.

Zakaj je tako? Na Primorskem je zaradi ugodnejšega vremena in ostalih pogojev za nastanek ozona ter zaradi transporta ozona in njegovih predhodnikov iz severne Italije, onesnaženost zunanjega zraka z ozonom večja kot na drugih območjih Slovenije. Posledično je tako v tem delu države večkrat presežena opozorilna vrednost, dvakrat pa je bila v preteklih letih presežena celo alarmna vrednost za ozon (O3) in sicer na Goriškem leta 2003 in 2006.

Kaj je na udaru
Ozon ljudje vdihujemo z zrakom, zato je poglavitna pot vstopa v telo preko dihal, ki jih O3 tudi najbolj prizadene. Mehanizmi poškodbe dihal zaradi plina so zapleteni, vendar je osrednje dogajanje vnetje, ki je lahko akutno in prehodno, pri dolgotrajni izpostavljenosti pa lahko vnetje povzroči trajne strukturne patološke spremembe pljučnega tkiva oz. dihal. V dihalih ozon povzroči tudi zmanjšanje pljučne funkcije, poveča odzivnost dihal, oslabi obrambni mehanizem dihal in povzroči poslabšanje astme, razlaga Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Dreamstime
To so merilne postaje, ki v ozračju merijo koncentracijo ozona.

To pa še ni vse; novejše raziskave so namreč pokazale tudi sistemske škodljive učinke O3, ki se med drugim kažejo z vplivi na razvoj ateroskleroze. Ozon povezujejo tudi z večjo obolevnostjo dihal, obtočil in srca in večjo umrljivostjo zaradi teh vzrokov. Škodljivi učinki O3 so odvisni od časa izpostavljenosti, koncentracije ozona v zraku in fizične aktivnosti.

Še posebej so ranljivi otroci, starejši, ljudje z astmo in kronično obstruktivno pljučno boleznijo, bolniki z drugimi kroničnimi pljučnimi boleznimi, ljudje z boleznimi srca, vsi, ki so fizično aktivni na prostem (delavci v gradbeništvu, gozdarji, rekreativni športniki…), ter nekateri bolj občutljivi zdravi posamezniki. 

Včeraj in že dan poprej so vrednosti ozona na merilnih mestih Otlica v Trnovskem gozdu in v Novi Gorici presegle opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. Na Otlici je bila povprečna raven ozona 128 mikrogramov na kubični meter, v Novi Gorici pa je znašala 166 mikrogramov. Na Agenciji republike Slovenije za okolje (Arso) pričakujejo preseženo opozorilno vrednost ozona tudi danes. Informacija o napovedi koncentracije ozona pri nas za vsak dan posebej, je sicer dosegljiva na spletni strani www.arso.gov.si v razdelku zrak in nadalje kakovost zraka.

Strokovnjakinja odgovarja

Mag. Simono Uršič, dr. med iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, smo povprašali, ali je mogoče na nekem območju slediti, koliko zdravstvenih težav dejansko imajo ljudje zaradi ozona. Ta nam pojasni, da lahko prisotnost zdravstvenih težav zaradi opazovanega dejavnika tveganja za zdravje (npr. ozon) na nekem območju spremljamo z namenskimi raziskavami.

»V ta namen se lahko izvede anketiranje (npr. pljučni bolniki po dnevih beležijo svoje zdravstveno stanje in potem primerjamo opisano jakost težav glede na podatke o koncentraciji ozona ob tistih dneh) ali pa se izvede analiza podatkov o številu hospitalizacij oziroma obiskov zdravnika zaradi težav z dihali, pri čemer spet primerjamo ali je ob dnevih s povišanimi vrednostmi ozona število hospitalizacij obiskov zdravnika višje kot ob dneh, ko so izmerjene vrednosti ozona nizke,« pojasnjuje Uršičeva.

Priporoča vam

Naša sogovornica izpostavi, da v Sloveniji še vedno premalo sledimo opozorilom na račun onesnaženosti zraka. »Zlasti ob dneh, ko smo dela prosti (čas dopustov, vikendi), neradi spremenimo načrt aktivnosti. Vendar vsem toplo priporočam, da zavoljo zdravja na spletnih straneh Arsa spremljajo podatke ter napovedi o stanju onesnaženosti zraka in temu primerno prilagodijo dnevne aktivnosti,« poudari.