Peterica pod okriljem LMŠ bo po umiku NSi iz pogajanj nadaljevala pogovore, in sicer s ciljem oblikovanja koalicije, ki bo imela v DZ več kot 46 glasov, so po srečanju generalnih sekretarjev peterice strank sporočili iz LMŠ. Predvidoma se bodo srečali v torek, na njem pa še ne bo predstavnikov Levice. Z Levico se je predsednik LMŠ Marjan Šarec v preteklih tednih že pogovarjal o sodelovanju, za skupno mizo pa predstavniki drugih strank in Levice še niso sedeli.

Koalicijsko pogodbo je peterica strank doslej usklajevala in v veliki meri tudi uskladila z NSi, ki pa se je v ponedeljek iz pogajanj umaknila, zaradi česar Šarec v DZ nima zadostne podpore za izvolitev za mandatarja za sestavo vlade. Tudi po današnjem srečanju generalnih sekretarjev so iz LMŠ sporočili, da koalicijsko pogodbo ocenjujejo kot dobro, saj je plod usklajevanj in pogajanj šestih strank. "Kot uspeh vidimo prav to, da je za mizo sedelo šest strank, kar kaže na to, da znamo sodelovati in priti skupaj tako na ključnih področjih kot področjih, kjer so bile možnosti za razhajanja največje," so še navedli.

Medtem se bo sicer v ponedeljek iztekel prvi krog iskanja mandatarskega kandidata, ko bo predsednik republike Borut Pahor, kot je napovedal, državni zbor obvestil, da ne bo predlagal kandidata, saj nihče ne uživa potrebne podpore v DZ. Predvidoma v petek se bo DZ s to Pahorjevo odločitvijo tudi uradno seznanil, nato pa bo začel teči drugi krog iskanja kandidata, v katerem ga imajo poleg predsednika republike možnost predlagati tudi poslanci.