Danes popoldne so v notranjosti države nastale nevihte, možna so tudi krajevna neurja. Ob tem lahko hitro narastejo hudourniški vodotoki, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Na Upravi RS za zaščito in reševanje ljudi opominjajo na previdnostne ukrepe ob neurjih.

Arso je oranžno stopnjo ogroženosti izdal za večji del Slovenije, z izjemo severozahoda. Povečana verjetnost neviht bo predvidoma ves konec tedna, v začetku prihodnjega tedna pa se bo spet zmanjšala.

Tudi na portalu Severe Weather opozarjajo na verjetnost neviht na območju Francije (alpska regija), severni del Italije in sever Slovenije v popoldanskih in večernih urah. 

Danes dopoldne je precej jasno, popoldne pa bo spremenljivo oblačno. V notranjosti bodo nastajale nevihte, nekatere bodo tudi močnejše. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 stopinj Celzija.

V soboto bo dopoldne še večinoma sončno, sredi dneva in popoldne pa bodo nastajale krajevne nevihte, ki se bodo ponekod lahko nadaljevale v noč. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, ob morju okoli 20, najvišje dnevne od 26 do 32 stopinj.

V nedeljo bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo plohe in nevihte. Vročina bo nekoliko popustila. V ponedeljek se bo od severa delno zjasnilo, popoldne lahko nastane še kakšna ploha ali nevihta. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja.

Umaknite cvetlična korita

Na upravi za zaščito in reševanje prebivalstvo opominjajo na znake bližajoče se nevihte - temni oblaki, grmenje v daljavi, naraščanje moči vetra in nenaden padec temperature. V takih razmerah svetujejo, naj ljudje zavarujejo oz. umaknejo predmete, ki jih lahko odnese veter, odplavi voda ali poškoduje toča. V takih pogojih priporočajo v manj izpostavljene prostore.

Opominjajo tudi, da je v takih razmerah treba zapreti vsa okna, vrata in naoknice ter spustiti rolete oz. žaluzije. Priporočljivo je tudi ugasniti električne naprave in jih izklopiti iz električnega omrežja.

Nadalje svetujejo, naj ljudje pred bližajočim se neurjem avtomobile umaknejo iz bližine vodotokov oz. izpod dreves, na varno naj umaknejo tudi živali.

Na policiji pa voznike opominjajo, naj v primeru toče ne ustavljajo vozil v predorih ali pod nadvozi. S tem namreč ogrožajo lastno varnost in varnost drugih, lahko pa povzročijo tudi prometno nesrečo. Ustavljanje ali parkiranje v predoru, galeriji in podvozu ter na viaduktu, mostu in nadvozu je tudi z zakonom prepovedano in se kaznuje z 80 evrov globe. Za ustavljanje ali parkiranje na vozišču avtoceste ali ceste, rezervirane za motorna vozila pa globa znaša 300 evrov.