Koalicijske muke

Mesec čaka na klic, v SMC in SAB še upajo, LMŠ pa spoštujejo odločitev Toninovih

T.L./STA
17. 7. 2018, 13.03
Posodobljeno: 17. 7. 2018, 18.32
Deli članek:

Po preobratu v stranki NSi, ki se je umaknila iz koalicijskih pogajanj pod vodstvom Marjana Šarca, se je odprl prostor za Levico.

STA
Levica je pripravljena stopiti korak nazaj pri vprašanju referenduma o Natu.

V Levici izstop NSi iz koalicijskih pogajanj pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca ocenjujejo kot pozitiven. Na vprašanje, ali so pripravljeni vstopiti v pogajanja, je koordinator Luka Mesec odvrnil, da bodo počakali na klic oziroma ponudbo. Ob tem je namignil na portugalski scenarij, kjer je levica podpornik manjšinske sredinske vlade.

Po besedah Mesca taka vlada "recimo ni prodala banke, polne davkoplačevalskega denarja, ampak si je pri Evropski komisiji izpogajala umik zaveze".

Ponedeljkov izstop NSi iz pogajanj med njimi ter LMŠ, SMC, SD, SAB in DeSUS je po oceni Mesca pozitiven tudi zato, ker je "nenazadnje to stranka, ki zagovarja amerikanizacijo zdravstva, privatizacijo in nižanje davkov". Ključno vprašanje po njegovih besedah pa je, ali so to res samo politike NSi ali nekaj, kar druži NSi in ostale sredinske stranke.

Da NSi izstopi iz pogajanj, je v ponedeljek zvečer kljub napredku v pogajanjih odločil izvršilni odbor stranke. Razlog za umik je bil po besedah predsednika NSi Mateja Tonina dvom v stabilnost in trajnost koalicije šestih strank.

Delegaciji SDS in NSi sta danes nadaljevali pogovore o sodelovanju. Iz SDS so po pogovorih sporočili, da "nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo parlamentarne stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014-2018".
"SDS podpira stališče NSi, predstavljeno na ponedeljkovi novinarski konferenci, da sta prvi dve stranki po rezultatu še posebej odgovorni za oblikovanje nove vlade," so na svoji spletni strani še zapisali v SDS po pogovorih predstavnikov obeh strank pod vodstvom predsednikov Janeza Janše in Mateja Tonina. Dodali so še, da "obe stranki delita stališče o politiki odprtih vrat in potrebnosti dialoga med vsemi parlamentarnimi strankami"
Kot so napovedali, bo SDS še danes poslala NSi programski del osnutka koalicijske pogodbe za mandat 2018-2022. Stranki sicer podpirata pobudo za dopolnitev obstoječega volilnega sistema, po kateri bi preferenčni glas volivca neposredno odločal o izvolitvi poslanca, so še navedli v SDS.

Iz LMŠ, ki je vodila pogajanja o koaliciji šestih strank, so danes sporočili, da ponedeljkovo odločitev NSi, da se iz teh pogajanj umakne, spoštujejo. Spomnili so, da je trenutno na potezi relativni zmagovalec volitev, torej prvak SDS Janez Janša.

Obenem so v skopem odzivu v LMŠ danes dodali, da dosedanja pogajanja ocenjujejo "kot konstruktivna, saj smo v petih tednih dosegli velik napredek pri usklajevanju koalicijske pogodbe".

Marjan Šarec, ki je vodil pogajanja strank LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS, je namreč že po sobotnih maratonskih pogovorih sporočil, da je koalicijska pogodba v večji meri usklajena. A NSi po navedbah predsednika stranke Mateja Tonina iz pogajanj ni izstopila zaradi nedorečenosti v koalicijski pogodbi, pač pa je podvomila v stabilnost in trajnost take koalicije.

Tonin se je danes o koaliciji pogovarjal tudi z Janšo, ki mora predsedniku republike Borutu Pahorju odgovor na vprašanje, ali sprejema mandatarsko kandidaturo, podati do četrtka do 14. ure. Po nekaterih napovedih bi se lahko srečal tudi s predstavniki SNS.

V SMC in SAB še upajo

V SMC obžalujejo umik NSi iz koalicijskih pogajanj pod vodstvom LMŠ, a razumejo, da "zgodba o koaliciji 5 + 1 še ni zaključena". "V tednu, ko pričakujemo več podobno odmevnih sporočil, bomo vsi, ki smo dobili zaupanje volivcev, gotovo opravili premislek o tem, kako lahko prispevamo k nadaljnjemu stabilnemu razvoju naše države in družbe," menijo. V SMC so se na ponedeljkovo odločitev NSi o umiku iz pogajanj odzvali le pisno.

V SAB obžalujejo umik NSi iz koalicijskih pogajanj šesterice pod okriljem LMŠ, a vodja strankine poslanske skupine Marko Bandelli je prepričan, da ne gre za dokončen umik in da je treba počakati, kaj se bo zgodilo v prvem krogu iskanja mandatarja. Ne vidi pa smisla, da bi se začeli pogajati s SDS, dokler pogajanja vodi predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Bandelli, ki je nad umikom NSi nekoliko razočaran, je v izjavi za medije pojasnil, da so bili tudi pogajalci iz NSi v pogajanjih izredno korektni. Po njegovih besedah ima seveda vsaka stranka v pogajanjih svoje cilje in načrte, kako bo v koaliciji dobila čim več, a to po njegovem mnenju ni največji problem. Kot je dejal, je bilo med njimi veliko skupnih točk, zato je prepričan, da to ni zadnje, kar so rekli v NSi.

Na vprašanje, ali so jih iz NSi seznanili, da jih motijo konflikti med posameznimi pogajalci za zaprtimi vrati, je Bandelli odgovoril, da ne verjame, da bi to lahko označili za konflikte. Po njegovem mnenju gre za pogajalska izhodišča, pri katerih morajo najti skupni jezik.

"Mislim, da bi bila ta širša koalicija izredno pozitivna in konstruktivna. Naša stranka je konstruktivno naravnana, gleda naprej, na jutri in mislim, da tudi sami vedo, da je to pomemben del za razvoj naše države," je še dejal o NSi.

Obenem je ponovil, da se s predsednikom SDS Janezom Janšo v SAB ne bodo pogajali, dokler ne bodo končana pogajanja, ki jih vodi predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Na vprašanje, ali je čas, da Šarec za skupno mizo s predstavniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS povabi tudi predstavnike Levice, je odgovoril, da je to Šarčeva stvar. "Mislim, da je korektno, da povabi tudi njih. Mi nimamo nič proti, pomembna so izhodišča in kaj se bodo dogovorili," pa je pojasnil svoje mnenje.

Iskali kompromise

Predsednik SD Dejan Židan je v odzivu na umik NSi iz pogajanj o koalicijski pogodbi pod okriljem LMŠ dejal, da verjame, da bodo po končanem prvem krogu glasovanja o mandatarju pogovori stekli naprej. "Verjamemo, da ima vsak, ki se pogaja in pride do takšnega osnutka koalicijske pogodbe, dolžnost pred državljani, da vztraja do konca," je poudaril.

Kot je Židan dejal v izjavi za medije ob robu seje predsedstva SD, na kateri razpravljajo tudi o koalicijskih pogajanjih šesterice pod okriljem LMŠ, so v pogajanjih prišli skoraj do uskladitve koalicijske pogodbe. V SD po njegovih besedah ugotavljajo, da je pogodba v marsikateri točki realizirala pričakovanja stranke.

"Na vseh področjih smo iskali kompromise. Nekje so drugačni, kot bi bili, če bi bili v levosredinski vladi, vendar za vsakim kompromisom Socialni demokrati stojimo," je dejal in poudaril, da osnutek predstavlja pravi temelj, da pride do sredinske vlade. Kot je poudaril, usklajeni program združuje, in ne razdvaja. Tako so po njegovih besedah še vedno odprti za pogovore znotraj skupine šestih strank, to so poleg SD in LMŠ še SMC, NSi, SAB in DeSUS.

"Verjamemo, da ima vsak, ki se pogaja in pride do takšnega osnutka koalicijske pogodbe, dolžnost pred državljani, da vztraja do konca," je dejal Židan in dodal, da je v nasprotnem primeru lahko razumeti, da tudi prvi korak ni bil narejen z zavedanjem, da "je treba trdo delati in tudi nekaj narediti".

Kot je pojasnil, sta se s p Šarcem danes že slišala in ocenila, da je zdaj na potezi Janša. Tako bodo po Židanovih besedah počakali, kaj se bo zgodilo v tem prvem krogu iskanja mandatarja. Verjame pa, da bodo po koncu prvega kroga pogovori potekali naprej. Na strani SD pripravljenost je, je zatrdil. Po Židanovem prepričanju v Sloveniji potrebujemo čvrsto vlado, in sicer hitro, zato ni zagovornik vnovičnih predčasnih volitev.

Tonina napadel dvom v stabilnost koalicije

Izvršilni odbor NSi je namreč v ponedeljek zvečer sklenil, da se kljub napredku, ki so ga dosegli v koalicijskih pogajanjih šesterice strank pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca, iz teh umika.

Razlog za umik po besedah prvaka NSi Mateja Tonina ni koalicijska pogodba, ki so jo v precejšnji meri uskladili, pač pa dvom v stabilnost in trajnost koalicije šestih strank. Odločitev sicer velja le za prvi krog iskanja mandatarja, medtem ko bo vsak naslednji krog izvršilni odbor NSi o koalicijskem sodelovanju presojal ločeno.