Sestavljanje koalicije

Kaj bo videl Tonin pri Janši?

G.G./STA
17. 7. 2018, 07.55
Posodobljeno: 17. 7. 2018, 08.07
Deli članek:

Igra sestavljanja koalicije je dobila nov zaplet. NSi se je včeraj umaknila iz pogajanj šesterice strank pod okriljem LMŠ. Predsednik NSi Matej Tonin bo danes klepetal s predsednikom zmagovalne stranke na volitvah.

Bobo
Tonin gre na pogovore k Janši.

Izvršilni odbor NSi je v ponedeljek zvečer sklenil, da se kljub napredku, ki so ga dosegli v koalicijskih pogajanjih šesterice strank pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca, iz teh umika.

Razlog za umik po Toninovih besedah ni koalicijska pogodba, ki so jo v precejšnji meri uskladili, pač pa dvom v stabilnost in trajnost koalicije šestih strank. Odločitev sicer velja le za prvi krog iskanja mandatarja, medtem ko bo vsak naslednji krog izvršilni odbor NSi o koalicijskem sodelovanju presojal ločeno.

Nesojeni koalicijski partnerji odločitve NSi še niso komentirali. V LMŠ so pojasnili le, da si bodo vzeli čas za premislek o tem, kako naprej. Odzive drugih strank je pričakovati danes.

Tonin o veliki koaliciji

Tonin pa se bo danes sestal z Janšo, ki je sprva na pogovore o oblikovanju koalicije povabil vse parlamentarne stranke, nato pa vabila vsem strankam z izjemo NSi preklical.

Tonin je v ponedeljek izrazil pričakovanje, da jim bo Janša predložil predlog koalicijske pogodbe, ki ga je že večkrat napovedal, a ga v NSi še niso videli. Po njegovem mnenju bi bilo sicer najboljše, da Slovenija dobi veliko koalicijo, v kateri bi bili SDS in LMŠ. Odločitev NSi o umiku iz pogajanj s sredinskimi strankami pa bi po njegovem mnenju utegnila katero od sredinskih strank opogumiti, da se začne pogovarjati z Janšo.