Kljub napredku

NSi se umika iz pogajanj s Šarcem

J.P./STA
16. 7. 2018, 21.03
Posodobljeno: 16. 7. 2018, 21.56
Deli članek:

Izvršilni odbor NSi se je kljub napredku, ki so ga dosegli v koalicijskih pogajanjih šesterice strank pod okriljem LMŠ, iz teh umika, je po seji sporočil predsednik NSi Matej Tonin.

Bobo
Tonin: Naša odločitev o umiku iz pogajanj se nanaša na prvi krog, za druge kroge se bomo odločali posebej.

Razlog ni koalicijska pogodba, pač pa dvom v stabilnost in trajnost koalicije šestih strank. Odločitev velja le za prvi krog iskanja mandatarja.

Tri možnosti

Tonin sicer ni skoparil s pohvalami na račun Šarca, ki da si je prizadeval za sestavo koalicije pa tudi do drugih strank, saj da so pokazali iskreno željo, da se stališča čim bolj približajo in so bili do njih korektni. "Zdi se mi ključno, da smo se poslušali in iskali načine, kako premakniti Slovenijo naprej," je med drugim dejal Tonin.

Nanizal je tudi, kje so uspeli pri zapisu svojih predlogov v koalicijsko pogodbo. "A obstaja zelo velika verjetnost, da tega, kar je bilo izpogajano, v praksi ne bi uspeli uresničiti," je navedel.

Pojasnil je, da je namreč še vedno "zelo viden konflikt med starimi koalicijskimi partnerji", ki je na trenutke bremenil pogajanja, na dolgi rok pa bi se ti konflikti "lahko razplamteli, ogrozili koalicijsko delovanje in na koncu privedli do propada".

Prav tako jih zaradi razmerij, ki bi se vzpostavila v taki koaliciji, skrbi možnost, da bi jih partnerji v parlamentu preglasovali s pomočjo Levice pri programsko občutljivih zadevah.

Tretji razlog pa je težavnost koordiniranja tako raznolike koalicije. Ko bo dnevno soočena z različnimi stvarmi, lahko to po Toninovih besedah tudi privede do razpada ali drugih nepredvidenih težav.

Tonin je prepričan, da je s tem, ko so stopili korak nazaj, NSi drugim dala možnost vnovičnega premisleka, kako naprej. Pri tem vidi tri možnosti: da bi se katera od strank vendarle začela pogovarjati s SDS, da bi se peterica strank začela pogajati z Levico ali pa da pridemo do predčasnih volitev.

Ocenil je še, da bi bilo najbolje, da Slovenija dobi veliko koalicijo, v kateri bi bili SDS in LMŠ, saj bi tako lahko sestavili trdno koalicijo, ki jo Slovenija potrebuje. NSi se bo sicer v torek sestala s SDS in pričakuje, da jim bo prvak SDS Janez Janša predložil predlog koalicijske pogodbe.