Uporabne informacije za turiste

Kako čisto je morje na Hrvaškem?

P.K. / Novice Svet24
16. 7. 2018, 19.30
Deli članek:

Pomemben podatek za turiste, ki tudi letos množično letujejo pri naših južnih sosedih, je, ali so vode, v katerih se kopajo, čiste.

Profimedia
Najbolj kvalitetne kopalne vode v Evropi imamo Slovenci. Tudi Hrvati so prejeli visoke ocene.

Svet24

Na podlagi testiranja evropske okoljske agencije, ki vsako leto pripravi mednarodno analizo kakovosti voda v državah Evropske unije, je razvidno, da imamo prav v Sloveniji najboljše ocene na račun neoporečnosti kopaliških morskih voda.

To pomeni, da so vzorci odvzete vode izpolnili najstrožje standarde, kar nadalje pomeni, da na območjih opravljenih meritev večinoma niso našli onesnaževal, ki škodujejo zdravju ljudi in okolju. Enako dobro so se odrezale kopalne vode Malte, Cipra in Grčije.

Rezultati analiz

Največ neustreznih kopalnih voda pa že vrsto let beležijo Italijani, Francozi, Španci, Angleži, Danci in Nizozemci. Tudi trajne prepovedi kopanja so izrekli po analizah vode, in sicer za 33 kopališč, od tega jih je kar 20 v Italiji, osem v Franciji, štiri v Španiji in eno na Nizozemskem.

Kako je pri naših sosedih, kjer tudi letos dopustuje ogromno Slovencev, smo še posebej pozorno preverjali. Ugotovili smo, da je kakovost hrvaških voda le za odtenek nižja od kakovosti slovenskih voda, tako da Hrvaška v družbi naše države, Malte, Cipra in Grčije kraljuje na vrhu lestvice dežel z najboljšimi kopalnimi vodami v Evropi.

Kako je na Hrvaškem

Na hrvaški obali Jadranskega morja, ki je dolga kar 1778 kilometrov, ob njej pa leži tudi več kot 1000 otokov, ni niti enega kopališča, ki bi bilo ocenjeno z oceno nezadovoljivo oziroma nevarno. Le 13 hrvaških plaž je dobilo oceno zadovoljivo, kar še vedno predstavlja kvalitetno kopalno vodo, preostalih okrog 900 plaž pa je prejelo oceno izvrstno.

Zelo dobro se je na testiranjih vode izkazala kopalna voda na območju Reke in okolice. »Rezultati kažejo, da je kvaliteta kopalnega morja na reških plažah dobra in voda nima negativnih učinkov na zdravje človeka. Večina plaž, na katerih so testirali vodo, od Preluka do Pećine, je namreč dobila oceno izvrstno,« so sporočili iz Primorsko-goranske županije.

Oceno izvrstno je dobila tudi večina plaž v Istrski županiji, z izjemno sedmih, ki so ocenjene z oceno dobro ali zadovoljivo, med njima tudi plaži na območju Kavrana in Šišana (vzhodni del Istre). Tudi na območju Kvarnerja so kopalne vode vrhunske kakovosti; oceno zadovoljivo je prejela le ena od plaž v Crikvenici.

Kaj onesnažuje

Šibeniško-kninska regija je prejela same odlične ocene, tudi kopališča v Dubrovniško-neretvanski županiji. Morda nekoliko izstopata le Splitsko-dalmatinska in Zadrska županija, ki imata vsaka po nekaj plaž z ocenami dobro in zadovoljivo, kar pa še vedno ne predstavlja nobenega zdravstvenega tveganja za kopalce.

Zakaj je kakovost kopalne vode tako pomembna? Plavanje ob onesnaženih plažah lahko povzroči bolezni. Glavna vira onesnaženja sta kanalizacija in voda, ki odteka s kmetijskih površin. Takšno onesnaženje se poveča v času močnih nalivov in poplav zaradi preplavljanja kanalizacije in onesnaženih drenažnih voda, ki odtekajo v reke in morja.