Oblikovanje koalicije

Dan D: se bodo v NSi Šarcu "zahvalili za sodelovanje" ali ...?

T.L./STA
16. 7. 2018, 06.59
Posodobljeno: 16. 7. 2018, 07.08
Deli članek:

Šesterica strank v poskus dokončne uskladitve koalicijske pogodbe, o izkupičku pogajanj danes tudi NSi.

Bobo
Nihče nima večine v DZ.

Stranke, ki snujejo koalicijo pod okriljem Marjana Šarca, bodo poskušale dokončno uskladiti koalicijsko pogodbo, do predloga pa se bodo že danes opredelili v NSi. Pripravljenost parlamentarnih strank za oblikovanje koalicije je želel preveriti tudi Janez Janša, a je za danes in torek napovedane pogovore s predsedniki strank preklical.

Predsedniki morebitnih koalicijskih partneric LMŠ, SD, SMC, NSi, DeSUS in SAB so se namreč v soboto na enajsturnih pogajanjih pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca v večji meri uskladili o vsebini koalicijske pogodbe ter zaprli nekatera področja, ki so bila za stranke prioritetna. So pa ostala odprta še nekatera vprašanja, ki jih bodo danes poskušale uskladiti še delovne skupine omenjenih strank.

O izplenu pogajanj bodo že danes razpravljali na izvršilnem odboru NSi, torej stranke, ki je ključna za sestavo sredinske vladne koalicije. Izvršilni odbor je sicer pred tednom dni tedanji predlog koalicijske pogodbe ocenil kot neustrezen in dal pogajalski skupini teden dni časa, da doseže bolj jasne opredelitve na področjih, ki so za NSi ključna.

Tako naj bi bilo danes jasno, ali se bodo v NSi Šarcu "zahvalili za sodelovanje" ali pa bodo o morebitnem vstopu v sredinsko koalicijo odločali člani stranke na internem referendumu.

Medtem je želel pripravljenost parlamentarnih strank za oblikovanje svoje koalicije sprva preveriti tudi predsednik relativne zmagovalke volitev SDS. Predsednike parlamentarnih strank je najprej povabil na pogovore o tem, a je pozneje vabilo, na katerega se sicer večina strank no nameravala odzvati, preklical.

Janša mora sicer do četrtka predsedniku republike Borutu Pahorju sporočiti, ali bo sprejel ponujeno kandidaturo za mandatarja. Ali preklic vabila pomeni, da mandatarstva ne namerava sprejeti, še ni znano.