NARODNI DOM

Umetnike so deložirali iz Sokolca

B.B., M.M./Dolenjski list
11. 7. 2018, 21.00
Deli članek:

Včeraj se je v Novem mestu zgodilo, kar se je dolgo napovedovalo in tudi pričakovalo. Deložirali so še zadnjega uporabnika Narodnega doma, drugi so namreč objekt zapustili sami.

Dolenjski list

Okoli desete ure zjutraj so uslužbenci varnostne službe Sintal vstopili v Narodni dom na Sokolski cesti v Novem mestu. Malo za njimi so na prizorišče prišli tudi policisti, ki zdaj varujejo širše območje Narodnega doma, tu pa so še gasilci in komunalni delavci. Sprva ni bilo uradnih informacij, kaj se dogaja, a je kmalu postalo jasno, da gre za deložacijo uporabnikov Narodnega doma, ki je bila predvidena že za 28. junij. Takrat je novomeška občina od novomeškega okrajnega sodišča prejela sklep, da se izvršilni postopek zoper Društvo za kulturno ozaveščanje ustavi, ker je bilo to društvo izbrisano iz sodnega registra.

V STAVBI SAMO ŠE ENA OSEBA

Po informacijah novinarskih kolegov pri Dolenjskem listu je bil v času prihoda varnostnikov in policistov v Narodnem domu le Sebastjan Šeremet, drugi uporabniki pa naj bi stavbo že pred tem zapustili, v spremstvu policistov jo je nekaj minut pred dvanajsto zapustil tudi Šeremet. Kot nam je povedala ena izmed uporabnic doma Sandra Bukovec, je deložacija, ki poteka, nelegitimna. »Občina bi morala predhodno prejeti nov sklep sodišča, obvestila o nameravani deložaciji pa bi morala biti vsem uporabnikom vročena osebno.« Svoje mnenje je delil še eden izmed uporabnikov, Domen Šega. Kot pravi, je bilo v Narodnem domu v zadnjem obdobju od 10 do 15 uporabnikov, obvestila o deložaciji pa osebno ni prejel nihče. »Ne zdi se mi prav, na kakšen način je bilo to izvedeno. Objekt je res v slabem stanju, ni pa se mi zdel tak, da bi kogarkoli ogrožal,« je povedal.

STAVBA JE NEVARNA

Delavci Komunale Novo mesto so po deložaciji okoli stavbe postavili zaščitno gradbeno ograjo, ki naj bi preprečila morebitno novo vselitev. Umetniška dela uporabnikov doma in njihove potrebščine so ostale v Sokolskem domu. Na MO Novo mesto so v uradnem pojasnilu zapisali, da so pred dobrim tednom prejeli odločbo gradbenega inšpektorja, po kateri so kot lastniki objekta dolžni preprečiti uporabo in izvajanje vseh dejavnosti v Narodnem domu, dokler se ne izvedejo nujna vzdrževalna dela. Gradbeni inšpektor je namreč v postopku ugotovil, da je objekt nevarna gradnja. »Glede na to, da je sodišče ustavilo izvršbo zaradi izbrisa Društva za kulturno osveščanje iz sodnega registra, smo policiji podali ovadbo, s katero smo želeli ugotoviti, kdo so nelegalni uporabniki našega objekta,« so zapisali in dodali: »Vsa naša prizadevanja so usmerjena v cilj, da se ta, za Novo mesto simbolno zelo pomembna stavba, vrne v delovanje, ki bo namenjeno čim širšemu krogu občanov ter kulturnim in umetniškim ustvarjalcem. Številni se namreč spopadajo s pomanjkanjem ustreznih prostorov za svoje delovanje in prav je, da jim je Narodni dom kot občinski objekt na voljo za uporabo.«